Skolestruktur: Utsett avgjørelsen, diskuter saken!

Av
Artikkelen er over 2 år gammel
DEL

LeserbrevDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Rødt Vefsn har hatt første runde på rapporten fra WSP på skolestruktursaken. Vi skal gå grundig igjennom den senere, men vil allerede nå markere noen standpunkt, og reise en del innvendinger til debatten.

Først; vi mener saken må utsettes til avgjørelse er falt i saken om lokalisering av nytt sykehus. Alle beregninger i rapporten er gjort ut fra gjeldende elevtall. Hvis nytt sykehus for Helgeland bygges i Mosjøen eller nærheten, vil det kunne føre til tilflytting og kraftig endrede elevtall, og alle planer om nedlegging kan bli overflødige. Motsatt kan vi risikere nedlegging av sykehus og miste mange arbeidsplasser og elever, det vil også gi en helt annen debatt. Vi utfordrer de andre partiene til å si fra om det samme: Legg rapporten til side fram til avgjørelse er falt i sykehussaken!

Så merker vi oss at igjen skal Elsfjord-samfunnet utsettes for nedleggingstrusler. Det er fattet et vedtak etter en grundig prosess om at vi vil at dette bygdesamfunnet skal få ha sin skole, nå må de få fred til å utvikle seg videre! Nedlegging av Elsfjord oppvekstsenter dreier seg om mer enn en skole og barnehage. Det dreier seg om avfolking av et distrikt og vil samtidig være et kraftig signal om at ingen bør bosette seg der – et område som er det geografiske sentrum i BAS- området Mo, Mosjøen og Sandnessjøen. Dessuten vil det på litt lengre sikt også bety nedlegging av butikken i Drevvatn med den konsekvens at bygda Drevvatn også etter hvert vil få færre innbyggere.

Rødt skal gå grundigere inn i de mer seriøse sidene av rapporten, og oppfordrer foreldre og skolefolk til å gå i gang og diskutere den. Imidlertid er vi bekymret over at en del vil vri diskusjonen over på å redusere spesialundervisningen. Spesialundervisningen må som alle deler av offentlig virksomhet tåle å bli satt under debatt – mye kan gjøres for å bedre den. Men all erfaring viser at det er svært vanskelig, både å forbedre den og spesielt å bruke den som innsparingsmetode: For to år siden vedtok kommunestyret å kutte spesialundervisningen i Vefsn med 5 mill. Skolene fulgt opp vedtaket, men måtte raskt gå tilbake: Fylkesmannen ga beskjed om at det ikke er lov å ikke innfri rettigheten til spesialundervisning. Vi er for å se på forbedringer på spesialundervisning, men mot at vi skal unngå skolenedleggelse ved urealistiske forsøk på å kutte tilbudet til de svakeste.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags