Gå til sidens hovedinnhold

Bamsefar på flyttefot

Artikkelen er over 4 år gammel

Leserbrev Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Forvaltning av rovvilt og politikken rundt dette skaper lett store motsetninger. Debatten preges lett av for eller imot. På tross av dette har man gjennom en årrekke forhandlet seg frem til et såkalt rovdyrforlik på Stortinget, dette har vært førende for den nasjonale politikk.

Dette har gitt forutsigbarhet for de som driver beitenæring, befolkningen som lever i disse områdene, samt at man ivaretar rovdyrbestanden på en bærekraftig måte i forhold til de forpliktelser vi har nasjonalt og internasjonalt.

Men når sentralmakten ved regjeringen prioriterer ulv foran mennesker, og at regjeringen overkjører et flertallsforlik i Stortinget, da ber en om bråk, og gjør seg en bjørnetjeneste…

Når man prøver på skrivebordet å flytte ynglende bjørn, og etablere en bjørnesone på indre Helgeland hvor vi har en livskraftig beitenæring med sau og rein, ja da bommer forvaltningen.

Nordland Arbeiderparti kjempet hardt – og vant – i forhandlingene under den rødgrønne regjering som resulterte i at Nordland fikk redusert bestandsmålet for ynglende bjørn. I praksis betydde dette at det ikke ble åpnet for ynglende binner på indre Helgeland.

Jeg kan vanskelig se for meg at fylkesleder Skjæran vil bidra til å etablere en bjørnesone her på nytt når rovviltnemda behandler forvaltningsplan. Arbeiderpartiet har vært med på rovdyrforlikene og vil stå opp for beitenæringen på indre Helgeland, samt en bærekraftig rovdyr forvaltning.

De senere år har forvaltningen virket godt og det har blitt tatt ut bjørn som har gjort skade raskt. Dette har vi gitt positive tilbakemeldinger på fra Grane kommune. Så forslaget som er fremlagt om å geleide bamsefar med frue hit er nok et feilskjær som Skjæran i rovviltnemda bidrar til å rydde opp i.

Grane kommune sitt høringssvar er klart på vårt syn, det samme fra Grane Arbeiderparti med flere.

Bjørn Ivar Lamo

Leder Grane Arbeiderparti

Kommentarer til denne saken