«Overhelseministerene på Helgeland»

Av
DEL

LeserbrevNår det diskuteres sykehus på Helgeland er det ofte med en del mangler på alminnelig akseptert minstemål. Blant annet på omtale av ranværinger fra det såkalte VHALD. Dette fenomenet har eksistert i en del år med en jevn økning i aggresjonsnivå og adjektivbruk.

Innbyggere i Rana kommune forteller i fullt alvor at de i år vil dra nordover i Norge i stedet for sørover i helgelandsregionen som de har gjort i mange år. Ranahat og anti-Rana stemningen er blitt så alvorlig slik som disse opplever eller har opplevd det at de vil utelate sykehuset både sykehuset i Sandnessjøen og hele sørdelen av helgelandsregionen. Med alt det flotte som denne har.

At biler med registreringsbokstavene YA blir oppskrapet hvis disse står parkert andre steder i regionen er skremmende. Enkelte bilister fra Rana har til og med fått frastjålet vindusviskere under turer til lenger sør på Helgeland.

Da en gårdbruker ønsket å kjøpe en ny traktor av en leverandør i Mosjøen gikk leverandøren rett i både fistel og i svart på én gang da han hørte at kjøperen var bosatt i Rana. Denne traktoren står visstnok fremdeles hos den samme leverandøren i Mosjøen og venter på sin rette fremtidige eier.

Noe av dette kan vi smile av som eksempler på humoristiske innslag i hverdagslivet. Lesende mennesker i regionen har også fått med seg det ene eksemplet verre enn det andre på rene konspirasjonsteorier:

Rana (med alle sine 26 000 innbyggere og vel så det) er i stand til å lure til seg alt hva de måtte begjære fra alt av sentrale institusjoner. Ingen kan garanteres mot å bli utsatt for hele denne store løgn og propagandamaskinen nord og usentralt i helgelandsregionen. Uansett hvor de arbeider og uansett ved hvilken slik sentralinstitusjon dette skulle være i Norges land. Det nytter heller ikke å prøve og rømme unna.

Når forestillingen om ranværinger som «gjøkunger på Helgeland» i tillegg tydeligvis får innpass og aksepteres som argument både langt opp i politikken og i organisasjonslivet er det på tide å reagere. Men vi holder oss til sykehusdebatten her.

Formuleringen «pasienter i de 12 kommunene sør for Korgfjellet» er det aller beste eksemplet på hvordan det har vært tenkt og argumentert fra miljøene på sørsiden av helgelandsregionen siden fremleggingen av den foreløpige rapporten fra ressursgruppen i 2018.

Strengt tatt ligger 9 av disse nå 11 kommunene NORD for dette fjellet. Dette betyr at ikke alle ordførere SØR for det dessverre er like stø i geografi.

«Pasienters beste» ble veldig fort til «sykehuset skal ikke til Rana». Det endte opp med at «Rana trenger ikke sykehus. De klarer seg godt med et DMS». Siden gikk det bare én vei med hele sykehusprosessen på Helgeland.

At personer/miljø som i utgangspunktet ikke har eller skal ha noen som helst med slike prosesser å gjøre har fått holde på sånn i årevis er helt ubegripelig. Er Helgelandssykehuset, Helse Nord og helseministeren REDDE for dem?

Disse har uforstyrret fått undergrave sykehusprosessen i full åpenhet. De har klart å få direktører i HSYK til å gå av. I tillegg til å få kontroll over styrene både i Helgelandssykehuset og i Helse Nord.

Tallet på ansattrepresentanter i styret ble i tillegg manipulert ved noen krumspring slik at dette ble snudd om til deres fordel. Selv om det skal være 50/50 her.

Helseministeren ble manipulert til å gjøre et endelig vedtak basert på direkte feilinformasjon om geografi og sykehusforhold på Helgeland. Som neppe vil være realistisk gjennomførbart.

Når jeg tenker på fremferden til disse personene og miljøene på sørsiden i sykehusprosessen er den beste karakteristikken jeg kommer på det som en kar i Rana sa til Rana Blad etter at han fikk den helt nye bilen sin totalt ramponert av ukjente personer: «Dette er rein jævelskap. Jeg har ikke noe annet ord på det».

Mange på Nord-Helgeland er misfornøyde med helseministeren og mener at han burde ha reagert annerledes i forholdet til disse i saken. Helseministeren er den øverste myndigheten i saken som representant for staten som er eier av Helgelandssykehuset HF. Ifølge seg selv har han fulgt sykehusprosessen på Helgeland lenge og kjenner denne godt.

Men det er ikke helseministeren som er selve «problemet» her. Problemet er at vi har x antall ordførere + 2 selvutnevnte «sykehusrådgivere» som har gitt seg selv en funksjon som et slags kontrollorgan i sykehussaken som ingen andre enn de selv har gitt dem. Disse krever å få stå for «kvalitetssikring» og godkjenning av all bakgrunnsinformasjon og vedtak/avgjørelser i saken som kommer fra helseministeren før dette kan settes ut i livet.

De vil være overhelseministre.

For mange på Nord-Helgeland er hele HSYK 2025(?) nå bare et latterlig spill for galleriet. Motivasjonen for å engasjere seg er også merkbart mindre. Hva er vitsen med personlig engasjement i viktige samfunnssaker for alle i en region når disse kan bli avgjort på bakgrunn av løgnpropaganda og undergravingsprosess?

Da vil vi etter hvert få et demokratisk problem.

At sykehusprosessen på Helgeland omsider en gang kan komme på rett kjøl kan enda skje. Vi kan i hvert fall HÅPE på det. Men det begynner å haste.

Ståle Paulsen
Mo i Rana

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags