«Kippermocupen har 330 lag mens VM i fotball i Russland har 32 lag. Ulikhetene er selvsagt mange flere enn likhetene»

Av
Artikkelen er over 2 år gammel
DEL

Lei av VM? Ta en tur på Kippermoen

MeningerHvis du begynner å bli lei av VM-kampene på TV kan du ta en tur på Kippermoen i kveld, lørdag eller søndag. Der foregår det en turnering som er så langt unna VM-turneringen som det går an å komme.

Kippermocupen har 330 lag mens VM i fotball i Russland har 32 lag. Elleve byer, tolv arenaer og høye billettpriser i Russland, mens det er gratis på Kippermoen. Og der kan du se fotball på 12 baner, og i tillegg spilles det kamper på Olderskog, Halsøy og på Mosjøen skole. I Kippermocupen, som er for spillere mellom 7–16 år, spilles det 1030 kamper på tre dager, mens det er 64 kamper i VM i løpet av en måned.

Ulikhetene er selvsagt mange flere enn likhetene mellom de to turneringene. I en undersøkelse gjort av Opinion, i forkant av VM, sa folk flest at de kommer til å bruke 1–2 timer på å se kamper hver dag under VM. Jeg tror den undersøkelsen er ganske riktig, og den viser også at en fjerdedel av de spurte ville bruke 2–3 timer hver dag. Verstingene var den femprosenten som sa de ville bruke 4–6 timer på VM hver dag. Jeg er blant dem som ser en halv VM-kamp her og en halv VM-kamp der, men på Kippermocupen skal jeg se minimum fem kamper hver dag.

På Kippermoen scores det både mål og selvmål, og det hender noen forårsaker straffespark. Colombia-spiller Carlos Sánchez, som ble utvist da han laget straffe i VM-tapet mot Japan, har allerede fått drapstrusler. Det tror jeg ikke kommer til å skje hvis en uheldig Rørvik-spiller sparker ned en Bossmo-spiller i jentekampen, som går sent i kveld, og lager straffe. Jeg tror hun trygt kan vende hjem til Namdalskysten etter turneringen! Jeg syns også de 60–70 dommerne i Kippermocupen skal være glad for at VAR ikke har inntatt Kippermoen. Alle har fått med seg at det nye i årets VM er video assistant referee (VAR). Vi humrer litt når vi ser fem dommere i et studio i Moskva, med full dommerdrakt, sitter og analyserer forseelser. Dommerne på Kippermoen slipper å ha en haug med dommere på øret som ber om omgjøring av avgjørelser. Det nærmeste de kommer VAR må være utidige trenere/foreldre som hyler og bærer seg om feil dommeravgjørelser. Vi får håpe fornuften har seiret i klubbene, og at ansvarlige ledere har plukket bort de verste tilfellene når de er ute på turneringer.

Underholdningsverdien i en VM-kamp, sammenliknet med en kamp på Kippermoen, kan diskuteres. Hvis du syns det er stor underholdning å se Ronaldo score, og senere klø seg i geiteskjegget, så er jeg enig. En scoring på Kippermoen, og de blir det ekstremt mange av, kan være like underholdende. Spillere som jubler hemningsløst, og har lært seg noen fakter fra VM, det er underholdende. En fotballmamma som går bananas på sidelinja kan også være underholdende.

Men hva med selve spillet, spør du kanskje. Ballkontroll og 354 pasninger på midtbanen i en VM-kamp som ender med én scoring. Masse taklinger og frispark som gjør at den effektive spilletida bikker under 50 minutter. Det er ikke så artig å se på. På Kippermoen får du garantert ikke flere hundre pasninger i en kamp, men der henter de ballen raskt og får den i spill igjen. Det du får i tillegg er pasninger som går i hytt og pine, dårlige mottak, hands, skudd og masse gode driblinger. Det er artig å se på.

Konklusjonen må bli at grasrotfotball er bra, og at Kippermocupen utfyller VM-turneringen. Det går godt an å få med seg begge deler, og husk at hvis du ikke ser kampene på Kippermoen direkte så får du ingen repriser.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags