«EØS – avtalen. Elsket og hatet?»

Av
DEL

LeserbrevVår avtale med resten av Europa, EØS-avtalen, har vært likt eller mislikt siden den så dagens lys. Senest har vi i Helgelendingen sett en ordveksling mellom Bjørn Ivar Lamo og Jan Otto Fiplingdal. Begge har valgt sin side i synet på avtalen. Det er alltid interessant å lese meningsutvekslinger om denne avtalen. Har den virkelig tjent oss? Pålegger den oss virkelig det ene eller det andre? Eller er den bare så innmari fin å gi skylda for alt man ikke liker?

Jeg har vært tillitsvalgt ved Alcoa i mange år. Gjennom mine verv i fagforening, forbund og LO har jeg hatt behov for å ha et klart standpunkt i denne saken. Og ja, jeg liker EØS – avtalen. Jeg liker friheten man har til å reservere seg mot det man mener er galt, samtidig som jeg liker mulighetene samarbeid med resten av Europa gir oss. Og jo, den gir oss faktisk muligheten til å si nei. Men det er den til enhver tid sittende regjering som har det ansvaret, sammen med Stortinget.

Det var ikke EU som tvang Regjeringen til å sette jernbanestrekningene våre ut på anbud. Det var kort og godt et politisk valg av flertallet på Stortinget.

Det er heller ikke EU som tvinger oss til å være en del av et energimarked. Men et aktivt valg tatt av norske politikere for mange år siden. Jeg minner om at Senterpartiet også var en del av den regjeringen.

Det er heller ikke EU som tvinger norske arbeidsgivere å dumpe lønninger. Vi ser at mange aktører gir norske vilkår og samtidig overlever i konkurranse med de useriøse aktørene. Her kan hver og en av oss ta et aktivt valg om vi vil bruke de seriøse eller de useriøse aktørene.

Det er allerede lov å sette kommunale tjenester ut på anbud. Det vil jeg tro Fiplingdal er godt kjent med. Han vet sikkert også ganske godt at man kan velge å ta inn igjen tjenester som er konkurranseutsatt og gjøre dem til kommunale. Dette ser vi eksempel på i flere kommunen hvor borgerlig styre er byttet ut med Arbeiderpartiet.

For meg blir det i overkant naivt å tro at verden har et så akutt behov for våre varer, at om vi velger å tre ut av et samarbeid vil det uansett fungere som før. Det er jo nettopp det som er forskjellen på samarbeid og ikke samarbeid, at det vil være ulikhet ut fra valgene. Våre leveranser at ganske små, sett i den store sammenhengen. Men ut fra vårt eget perspektiv, så er de ekstremt viktige. Og disse eksportinntektene er med å gir oss inntekter vi kan bygge velferd med.

Tidligere i år stilte jeg i en debatt spørsmålet om mange i salen hadde vært med å forhandle fram en «perfekt» avtale. For jeg vil langt på vei påstå at den «perfekte» avtalen ikke eksisterer. Alle avtaler har forbedringsmulighet. Det gjelder også EØS – avtalen. Men den forbedres ikke med å sies opp, den forbedres med å påvirke prosessene i EU – systemet. Eventuelt kan man si nei til det som ikke måtte passe for vårt land.

Man skal ikke skylde på andre! Derfor må Fiplingdal heller rette kritikken sin mot de norske politikerne og deres valg, og ikke mot EØS – avtalen når han er misfornøyd med rikets tilstand. Det er derimot en kjent sak at Senterpartiet i mange kommuner velger et borgerlig samarbeid. Mon tro om Senterpartiet i disse kommunene vil presse gjennom at kommunale tjenester ikke skal konkurranseutsettes?

Rune Krutå
Ordførerkandidat Vefsn Arbeiderparti

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags