«Arbeiderpartiets fatale valgresultat i Alstahaug kom som et sjokk på gamle Ap-velgere»

Artikkelen er over 1 år gammel

Fra 42,4 prosent og 11 representanter ved valget i 2015 til 11,7 prosent og 3 representanter i 2019.

DEL

MeningerDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Dette kom som et sjokk på gamle Ap-velgere, men enda mer sjokkerende var vår fremste representant ordfører Bård Anders Langøs opptreden og uttalelser i TV dagen etter, og Knut Nilsens senere kommentarer på Facebook. De to som selvbestaltet skulle ta seg av kommunens økonomi og Aps framtid i kommunen. De la skylden for valgnederlaget på Ap sentralt! Dette var typisk for disse to som flere ganger ikke brydde seg om Alstahaug Arbeiderpartis vedtatte programerklæringer til valgene

Disse to var jo Aps selvutnevnte representanter fra 2013 som skulle ordne opp i kommunens økonomi. Som sammen med de 5 andre, Mette Karin Johnsen, Helge Johansen, Odd A. Skogsholm, Jørn Bosness Winter og Guri Bosness som brask og bram sto i NRK og HB og snakket om at uroligheter i partiet ved undertegnede og Magne Steinholt skulle og burde ekskluderes på grunn av av sin illojalitet til flertallets budsjettframlegg i 2012.

Ordføreren truet sågar med å ikke stille til neste års valg. Vi ba om lovlighetskontroll for det vedtatte budsjett, noe som er helt legalt viss og når man ser at tall og terreng ikke stemmer. Etter vår mening var det et helt ufornuftig og uansvarlig budsjett for framtiden. Noe som også har vist seg å stemme i ettertid.

Til valget 2011 gikk Ap inn for forbedring av eldreomsorgen med prioritet for bygging av nytt sykehjem. Det var programfestet for Ap, og dette var grunnlaget for samarbeidet med Venstre og Frp. som hadde samme prioritering. Dette forslaget bygde på arbeidet som et kommunalt nedsatt utvalg hadde arbeidet med i flere år.

Dette kunne flertallet med Ap, Venstre og Frp jobbet videre med og fått oppstart i følgende periode 2012–2015. Som alle vet ble dette endret av flertallet i Aps kommunestyregruppe. Det var Venstre, Frp og to fra Ap som holdt seg til den felles programerklæringen som samarbeidet var bygd på. Vedtaket om kulturbadet ble vedtatt mot 6 stemmer. Det ble fra vår side, og fra rådmannens side, helt klart understreket at dette tiltak ville få alvorlige følger for den felles 1. prioriterte sak: sykehjem. Men nei dette ble avvist, men man fortsatte med å budsjettere med sykehjemsutbygging i følgende år, noe som dessverre ble mindre og mindre oppnåelig.

Til valget 2015 fortsatte Ap med å sette sykehjemsutbygging på 1. prioritets plass på programmet, og velgerne trodde fortsatt at dette skulle gå. Ap fikk et glimrende valgresultat. Dette mye takket være at mange av de eldre velgerne også mente at nå var det deres tur. Men realitetene for kommunen var meget alvorlig da det presset på fra alle sektorer nødvendige tiltak for å bedre økonomien.

Kraftige overskridelser på kulturbadet fra budsjetterte 210 mill. til siste opplyste tall 335 mill. gjorde heller ikke situasjonen noe bedre. Siste valgperiode hvor også Ap har hatt ordfører og styringen, har ikke skapt noen bedre utsikter for sykehjemsutbygging i kommunen.

Dette har de eldre i kommunen (over 1800 personer) forstått, og tatt konsekvensen av. De eldre, som har vært Aps mest trofaste velgere i alle år har nå sluttet å tro på Ap. Det er helt tydelig når oppslutningen har gått ned fra 42,4 prosent til 11,7 prosent. Det blir en stor utfordring for Ap å bygge seg opp igjen, og ikke minst for de 3 som skal fronte og framføre Aps politikk i årene framover, men lykke til.

Bill Rønning

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags