Gå til sidens hovedinnhold

Eksportfylket Nordland trenger EØS-avtalen!

Artikkelen er over 3 år gammel

Leserbrev Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Venstre tar rammebetingelsene til industrien og eksportbedriftene i fylket på alvor. Vi vil ha mer Europeisk samarbeid, ikke mindre. Å skape usikkerhet rundt EØS-avtalen er å gå baklengs inn i framtida.

I 2016 eksporterte Nordlandsbedriftene for 25,2 milliarder kroner, noe som utgjorde 6,5% av eksporten fra fastlands-Norge. Veksten fra 2015 var på 9 %. ¬Landsdelen eksporterte for 38 milliarder kroner, og Nordland står dermed for 66 % av eksportverdien i Nord-Norge. God etterspørsel etter sjømat er -viktigste årsak til veksten i eksporten (Indeks Nordland).

Indeks Nordland skriver videre i sin rapport om utviklingen gjennom 2016 og utsiktene for 2017: «Urolige tider i verden aktualiserer sterkt betydningen av markedsadgang både mot EU, Russland, Kina og andre viktige mottakerland for produkter fra Nordlands eksportbedrifter. Eksportbedriftene er direkte eksponert for usikkerhet skapt av Brexit, forholdet til Russland, ny handelspolitikk fra USA og forholdet mellom Norge og Kina. Forbedring av markedsadgang til Russland og Kina og avklaring av fremtidig markedsadgang til EU, vil ha stor betydning for eksportørene i Nordland i årene som kommer. 2017 blir et år der kursen settes for lang tid fremover og som aktualiserer nye investeringer.» (http://indeksnordland.no/05-eksport/)

Nylig kunne vi lese at verdens største datasenter nå skal etableres i Ballangen. I Mo Industripark og i Salten jobbes det også godt med å etablere et stort datasenter. Slike etableringer vil skape nye arbeidsplasser og spennende jobbmuligheter i Nordland. Senterpartiet, Rødt og SV skaper en usikkerhet rundt rammebetingelsene til denne industrien som nå er under etablering, på grunn av sin iver etter å forlate EØS-samarbeidet. Dette kan skremme bort potensielle investorer og få selskapene til å velge andre land enn Norge å etablere seg i.

Eksportfylket Nordland har Europa som sitt største marked. Derfor er det uforståelig at reverseringskameratene Senterpartiet, Rødt og SV vil melde Norge ut av EØS-avtalen. I tillegg har Arbeiderpartiet også begynt å vakle i dette spørsmålet. En utmeldelse vil isolere Nordland og Norge, og gjøre det vanskeligere for industrien, oppdrettsnæringen og andre eksportbedrifter i Nordland å selge varene sine.

Jeg jobber selv i industrien, og alle som jobber i industrien vet hvor avhengige vi er av rammebetingelsene våre og hva som skjer i verden. Selskapet jeg jobber i ble startet av 3 gründere for 20 år siden. Vi har utført prosjekter i hele landet og rundt om i Europa. Vi har etablert oss i Sverige og nå nylig i Finland. Dette hadde aldri vært mulig uten EØS-avtalen! Bedriftene og markedene er internasjonale. Da kan vi ikke isolere oss og melde oss ut av det europeiske samarbeidet.

Kommentarer til denne saken