«Vi beklager på det sterkeste at Vefsn ikke fikk fritt brukervalg av brukerstyrt personlig assistent»

DEBATT OM PRIVATISERING: Jørn Clausen, leder Vefsn Høyre, vil ha fritt brukervalg slik at pleietrengende med store omsorgsbehov kan velge personlig assistent ut fra egne preferanser.

DEBATT OM PRIVATISERING: Jørn Clausen, leder Vefsn Høyre, vil ha fritt brukervalg slik at pleietrengende med store omsorgsbehov kan velge personlig assistent ut fra egne preferanser. Foto:

Av
Artikkelen er over 3 år gammel
DEL

LeserbrevFra 1. januar 2015 ble det innført rettighetsfestet brukerstyrt personlig assistent (BPA). Rettigheten gir flere funksjonshemmede og personer med stort bistandsbehov mer makt og innflytelse over egen hverdag.

Gruppen som ordningen er til for er utsatte mennesker med store pleie og omsorgsbehov. De er på lik linje med funksjonsfriske, mennesker med ulik bakgrunn, erfaring og ulike preferanser. Vi i Høyre tror på ordningens hovedtanke; brukerstyrt personlig assistanse med et fritt bruker valg. Det gjør ikke flertallet i Vefsn kommunestyre. Rødt, SV, AP og SP mener at det er kommunen som skal være ene tilbyder av BPA. Noe som frarøver brukerne muligheten til fritt å velge hvem de vil ha som sin personlige assistent.

Frem til nå har Vefsn kommune hatt 6 brukere, hvorav 3 får personlig assistent gjennom kommunen, to får fra det ideelle samvirkelaget Uloba, og en bruker har valgt assistent fra et lokalt enkeltpersonforetak. Ordningen har gitt brukerne frihet til selv å velge sin personlige assistent ut fra egne preferanser. Dette blir det slutt på nå når Rødt og SV basert på ideologi har fått med seg Ap og Sp til å frata brukerne muligheten til selv å velge hvem de vil ha som sin personlige assistent.

Argumentasjonen er ikke basert på hvorvidt dagens løsning fungerer eller på argumenter for brukernes beste, men på ideologi om at det er kommunen selv som er den beste leverandør av helsetjenester. Tenke seg en bruker som av ulike personlige grunner ikke får en god relasjon med sin personlige assistent. Noe som skaper usikkerhet og utrygghet. Det er dette et fritt brukervalg tar hensyn til. Det gir rom for å skape gode relasjoner og kontinuitet og trygghet for brukeren. Noe Rødt og SV ikke bryr seg om siden det ikke stemmer med deres ideologi, og dessverre har fått med seg AP og SP.

SV’s varaordfører Åshild Pettersen og Røds Gunnvald Lindseth bruker talerstolen til å proklamere at private tilbyderne er kapitalister som beriker seg på offentlige midler. Dette uten å se på hvem som er tilbydere og hva som er det beste for de svake gruppene ordningen er til for.

Høyre ønsker å innovere offentlig sektor. Dette fordi behovene i kommunen er større enn hva det er ressurser til å dekke. Vi ønsker å skape best mulig velferd for alle. I stedet for å proklamere ideologi leter vi etter de beste løsningene, hvor BPA fungerer godt og brukerne er fornøyde. I AP styrte Trondheim er det som eksempel flere private tilbydere i tillegg til kommunen. Det gir brukerne en valgmulighet og det gir kommunen et sammenlikningsgrunnlag og mulighet for læring og innovasjon. Men i Vefsn har dessverre Rødt og SV proklamert at det er den røde ideologi som er best for brukerne. Dette til tross for at de fleste brukere i Norge har et fritt brukervalg, men nå ikke i Vefsn.

Vi beklager på det sterkeste at Vefsn ikke fikk fritt brukervalg av brukerstyrt personlig assistent. Det ville vært det beste for brukerne og gitt kommunen insentiv til innovasjon og stimuli til også å bygge opp lokale tilbydere. Makta ønsker et kommunalt offentlig monopol, uten å bry seg om de dette gjelder!

Jørn Clausen

Leder Vefsn Høyre

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags