Farlig opptrapping av krigen i Syria

Av
Artikkelen er over 3 år gammel
DEL

LeserbrevTirsdag 4. april mistet mange mennesker livet i en giftgassmassakre i Syria. De grusomme bildene har opprørt en hel verden. Foreløpig vet vi ikke hvem som har ansvaret for massakren. Om det var syriske fly som slapp gassen, eller om det var bomber som traff opprørernes eget lager med giftgass. De ansvarlige må uansett straffes når det blir avklart hvem som sto bak.

Vestlige medier, bl.a. NRK og TV2, tar utgangspunkt i at det er syriske fly som har sluppet bomber med giftgass. De burde undersøkt nærmere med folk som har kunnskaper på dette området. Sjefen for Forsvarets ABC-skole (atomvåpen, biologiske- og kjemiske våpen) sa til Klassekampen 7. april at det ikke er mulig å si hva som egentlig har skjedd før flere opplysninger ligger på bordet.

Etter giftgassangrepet høsten 2013 sa lederen av FNs undersøkelseskommisjon Carla Ponte at det forelå beviser for at opprørerne hadde brukt giftgass. Både dette og andre rapporter om at giftgassen antakelig ikke kom fra regjeringsstyrkene, gjorde at USAs daværende president Obama skrinla angrepet han hadde planlagt.

For første gang har USA nå gått til direkte militært angrep inne på syrisk territorium. Dette er en farlig opptrapping av krigen. Erfaringen fra flere års krig er at opptrapping ikke hjelper sivilbefolkninga i Syria, men tvert imot forlenger lidelsene. Militære angrep som eskalerer krigen er uansett ikke svaret.

Hvordan reagerer så vestlige politikere og medier på angrepet som er foretatt uten behandling i Kongressen? Fra å ha kalt Trump kvinnefiendtlig, rasist og demagog, noe vi er helt enig i, har de nå stort sett stilt seg på USAs og Trumps side. Ved å støtte slike folkerettsstridige aksjoner åpner de for fullstendig lovløshet i internasjonal rettsorden.

Angrepet er samtidig en gedigen oppmuntring til islamistisk terrorisme. Det kom til uttrykk da militser tilknyttet al-Qaida og IS feiret USAs angrep med ekstatiske kommentarer i hundrevis av tweets og bilder på sine uoffisielle nettsider. Området der gassangrepet skjedde er i stor grad kontrollert av Syrias avlegger av al-Qaida.

Obama uttalte på tampen av sin presidenttid at bombingen av Libya, og de enorme konsekvensene det fikk, var den største utenrikspolitiske feilen han hadde gjort. Nå er krigshisserne i USA på offensiven igjen, og de store mediene og vestlige politiske ledere følger ukritisk opp. Utenriksminister Børge Brende sier han har forståelse for USAs angrep.

Det meldes om demonstrasjoner i over 50 byer i USA etter rakettangrepet. Forhåpentligvis er det begynnelsen på en antikrigsbevegelse som kan spre seg over hele verden, og tvinge fram politiske løsninger på krigen i Syria.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags