Gå til sidens hovedinnhold

Økt barnetrygd gir mindre forskjeller

Artikkelen er over 3 år gammel

Leserbrev Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Barnetrygden er noe alle som har unger får. Alle barn behandles likt. Det er et gode og det utjevner forskjellene i landet, fordi de rikeste betaler mer skatt enn de som har minst.

Nesten 100.000 barn bor nå i fattige familier. Økt barnetrygd vil være et viktig bidrag til å redusere barnefattigdommen. Samtidig er det sånn at veldig mange kommuner trekker fra barnetrygden når sosialhjelp skal beregnes. Dermed blir de som har minst straffet økonomisk for å ha fått barnetrygd. Det er en urettferdighet vi må rydde opp i.

SV har i Stortinget foreslått å forby kommunene å trekke barnetrygden fra sosialhjelp, fordi vi mener at de fattigste skal ha det litt bedre. Likevel er det mange kommuner som synes at minst skal ha mindre.

Sånn er det også her i Vefsn. Derfor utfordrer vi i SV de andre partiene i kommunestyremøtet onsdag denne uka til å være med på å forby at de fattigste skal bli enda fattigere fordi kommunen stikker av med barnetrygda deres.

Barn som vokser opp i fattigdom har større risiko enn andre for å falle utenfor. Mange barn har ikke mulighet til å delta på de samme tingene som sine klassekamerater. De har større sannsynlighet for å bo trangt, for å slite på skolen og for ikke ha råd til være med på fritidsaktiviteter. Dette er ikke bare et problem for den enkelte, men for hele samfunnet.

Statistisk sentralbyrå har beregnet at om barnetrygden hadde blitt økt i takt med prisstigningen de siste 20 årene, ville nesten 20.000 færre barn bodd i en fattig husholdning. SV vil styrke barnetrygden for alle. Frem til vi får til det må i alle fall vi her i Vefsn sørge for at de aller fattigste også får barnetrygden sin. Det har de nemlig rett på.

Kommentarer til denne saken