Chile 1973 – Venezuela 2019?

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

Leserbrev Rødt Nordland tar avstand fra alle forsøk på statskupp og vestlig innblanding i Venezuela. USAs økonomiske blokade må oppheves, og den norske regjeringen må gå mot enhver intervensjon i landet og trekke Norge fra sanksjonsregimet vi delvis har sluttet oss til.

Alle parter i Venezuela må få drive fredelig politisk virksomhet, og fredelige demonstrasjoner må tillates uten å bli utsatt for angrep fra noen av partene eller politistyrkene. Uansett hva man mener om den venezuelanske regjeringen, må truslene om krig og statskupp opphøre. Like selvsagt som befolkningens rett til fritt å velge sine egne ledere, har de rett til å bestemme sin egen framtid uten innblanding utenfra.

Den vanskelige økonomiske situasjonen skyldes både innenrikspolitiske forhold, som regjeringen i Venezuela også har ansvar for, og de sterke utenlandske økonomiske sanksjons- og straffetiltakene. Dette bidrar til sult, medisinmangel og intern polarisering. USAs aggressive politikk for å få kontroll over oljeressursene og vinne tilbake innflytelse i Latin-Amerika, ødelegger for å forhandle fram en løsning på konflikten.

USAs historiske rolle i Latin-Amerika har vært å støtte en uendelig lang rekke militærkupp og diktatoriske regimer for å ivareta sine økonomiske og politiske interesser. Det som nå skjer overfor Venezuela minner mye om perioden før militærkuppet i Chile i 1973 da general Pinochet tok makten. Ifølge direktiver fra Nixon-regjeringa i USA skulle CIA destabilisere Chile økonomisk. I tillegg skulle de inspirere de militære til å gjennomføre et statskupp. En granskingsrapport utført for USAs utenriksdepartement i ettertid konkluderte med at CIA støttet tre ulike kuppgrupperinger etter at Allende ble valgt til president i 1970.

Henry Kissinger, som da var sikkerhetspolitisk rådgiver for USAs president Nixon, fastslo at de ikke ville sitte og se på «mens et land blir kommunistisk på grunn av befolkningens ansvarsløshet. Saken er alt for viktig til at de chilenske velgerne selv skal få bestemme».

Venezuela ble utpekt som en fiende av USA da Hugo Chávez ble valgt til president i 1998. I april 2002 ble det gjort et mislykket kuppforsøk. Flere undersøkelseskommisjoner kom fram til at USA hadde stått bak kuppet. Under Chávez ble fattigdommen halvert og analfabetismen avskaffet. Ifølge FN var Venezuela det landet i verden som hadde tredje størst fremskritt innen menneskelig utvikling fra 2006 til 2011. Dette skyldtes politisk omfordeling av rikdom, fra overklassen til den vanlige venezuelaner i fattigstrøkene.

Etter Chávez' død i 2013 ble Nicolás Maduro president. Året etter kom det kraftige fallet i oljeprisen, som regjeringen hadde gjort seg så avhengig av. Siden da har landet vært preget av en voksende politisk, økonomisk og sosial krise. Den har blitt kraftig forsterket gjennom utenlandske økonomiske sanksjons- og straffetiltak, med USA i spissen. Norge må støtte opp om forsøkene på å få i stand en fredelig løsning gjennom en dialog som ivaretar landets suverenitet, som blant andre Mexico og Uruguay går i spissen for.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags