Gå til sidens hovedinnhold

Høytid for sleipe predikanter

Artikkelen er over 3 år gammel

Leserbrev Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

I løpet av sommermånedene er det økonomisk høytid for flere bransjer, og særlig innen reiseliv. En varm og solrik sommer gjør at iskremfabrikkene gladelig arbeider overtid, og jordbærbonden kan glede seg over gode priser.

Men sommermånedene er også høytid for de som tjener penger i Jesu navn, og da snakker vi ikke mynter i kollektbøssene fra glisne benkerader. Forretnings-predikanter tjener gode penger året rundt, men de setter inn høygiret når skoleferien står for døren.

For par år siden hadde NRK en god og avslørende dokumentasjon om TV-pastor Jan Hanvold – som ble avkledd som en pengegrisk forfører. I disse dager kan Verdens Gang avsløre særdeles tvilsomme handlinger fra kjendispredikantene Svein-Magne Pedersen og Tom-Roger Edvardsen.

Bibelen, som de flittig bruker – advarer som kjent mot jordisk gods og materiell rikdom. Evangelisten Matteus sier klart i fra at man ikke kan tjene både Gud og Mammon, da man vil holde seg til den ene og forakte den andre. Slike skriftsteder lukker man øynene for. «Gud elsker en glad giver» derimot, blir nok ofte sitert.

Det er ikke noe galt å gi inn til kristne forsamlinger, og den store majoriteten av menigheter har verken store gaveinntekter eller ledere med topplønninger. Men det blir ikke store summer av å ta opp kollekt til misjonsarbeid til barnehjem i Afrika. Det gjelder å tenke «business» - å finne hvor de store pengene er.

De som har fått med seg grunnleggende kristendom fra skolebenken husker at Jesus gikk rundt og helbredet syke. Bibelen sier at alle som rørte ved Ham ble friske. Jesus var en god mann, og han gjorde det gratis.

Pengepredikant Pedersen derimot tar fett betalt være seg om han skal besøke en forsamling eller om du ringer han. En 40-minutters samtale blir deg belastet med 600,- på neste telefonregning. Men for all del; du kan bli kvitt kreft og annen djevelskap...

Jan Hanvold skal igjen samle tusenvis av mennesker i sommer. Helbredelse er ikke noe problem – men det forutsetter at du har lagt av feriepenger. For å sitere han selv «Du er kanskje en tyvtitter? Når jeg deler de åndelige sannheter med deg, så er du også skyldig i å tjene oss gjennom å bli en fast giver.»

Disse predikantene påstår at mange blir helbredet, og det hadde jo vært alle tiders. Det er bare et stort problem: Hvor er dokumentasjonen? Hvem og hvor er alle disse som blir friske gjennom betaling til predikanten? Svaret sier seg selv: De finnes ikke.

Kommentarer til denne saken