«Jeg mistenker sterkt at Grane og Vefsn etter hvert kommer til å bli overrent av turister»

Enn så lenge blir det bare rafting i Austervefsna på sommerstid!

Enn så lenge blir det bare rafting i Austervefsna på sommerstid! Foto:

Av
DEL

LeserbrevDet er mye som skjer om dagen, og for en innflytta outsider som for øyeblikket bor utenfor regionen synes det å være på sin plass med noen refleksjoner.
 

Bronsemedalje til Strandli gård i Oste-VM bare må trekkes fram! Dette er en sabla prestasjon fra power-paret i Fiplingdal, og overgår glatt VM-medaljer i småidretter som langrenn og kajakkpadling! Om sant skal sies har jeg av frykt for å bli kidnappet til tvangsarbeid ennå ikke fortalt Siri og Tor at jeg har en tippoldemor som vant medalje på landbruksmessen i København i 1880, nettopp for brunosten fra familiegården vår. Nok om det!

Men det er jo mye mer som skjer i regionen enn bare tipp topp ysting, og skadet som jeg er av egen bakgrunn må jeg nok trekke fram utendørsaktiviteter denne gangen. «Zip-line» er nok vefsningers mest brukte ord i 2018, slik som «rafting» var det for graneværinger i 2017. Forresten, sklir man på en zipline? Eller zipper man? I en raft rafter man i hvert fall. Eller padler. Helst i takt. Og helst bare når guiden sier ifra. Nok om det også!


Jeg mistenker sterkt at Grane og Vefsn etter hvert kommer til å bli overrent av turister. Og da prater jeg ikke bare om de velsignede pensjonistene som holder seg pent i vogna og bobilen sin. Jeg snakker heller ikke om haikeren med stor ryggsekk som ingen gir haik, for nordmenn liker ikke haikere, og som må gå fra Oslo til Nordkapp på innkjøpt turproviant fra billige, sørlige strøk. Ei heller snakker jeg om den varianten jeg selv har representert i mange år, med kajakk på taket og hele kassebilen innredet som hjem. Forresten, det slår meg at denne trenden med «mini-homes» som feier over USA, nok har vært den norske kajakkpadlerens spesialitet i flere tiår. Nok om det, ja.
 

Nei, jeg prater selvfølgelig om de opplevelseshungrige millennias som reiser for å oppleve sære aktiviteter som rafting og zipline, som vil møte det ekte nordnorske, bli kjent med nordlendingen, spise skikkelig nordlandskost og helst være med og fange rein. Gjerne med midnattssol (nå trenger ingen å påpeke hvor polarsirkelen faktisk går) eller nordlys som vilter bakgrunn til insta-moments og oppdateringer på utallige SOME-plattformer. Det som i det minste er en trøst er at det sies (særlig fra Innovasjon Norges hold) at de har mye penger å bruke på slike ekte opplevelser. Det er jo bra. Og nok om det.


Så er jo spørsmålet: Vil dere (egentlig vil jeg si «vi», men jeg tør ikke, siden jeg ennå ikke har opplevd en nordnorsk vinter) ha disse turistene, da? JA! Det er jo det letteste svaret. Eller NEI! (Da holder han sjefen fra Innovasjon Norge seg for ørene.) Men midt imellom disse to ytterpunktene bør vi faktisk ha tenkt over hvilken type turister vi vil ha på Indre Helgeland.
 

Rafting-Lotte, Zippe-Lars, Bobil-Knut, Padle-Mariann, Haiker-Miguel eller Millenia-John – alle på en gang, eller bare noen? Hva med Festival-Hanne (har skjønt at Mosjøen liker festivaler), eller Fiske-Mons?
 

Jeg tror egentlig at vi vil ha alle sammen (se, nå brukte jeg «vi») – men bare når det passer oss! Tenk å kunne fått alle bobilene spredt utover året, slik at man kunne ha kjørt til Mosjøen fra Trofors i juli uten å måtte banne tusen ganger over sneglefart og stygge forbikjøringer! Så vi må nok jobbe med helårsturismen, ja. Jeg sier bare: Hva med vinter-rafting? Jeg mener å ha sett innlegg fra Vefsna Elvepadleklubb der hardhausene padler vinteren igjennom på Fusta og Austervefsna. For ikke å snakke om Zip-line ned til gløgg og trivelig stunder på Fru Haugans – og nå kjenner jeg at jeg angrer litt på å ha kjøpt flybillett til Chile i vinter, rett og slett.
 

Uansett, det er gøy å være med på det som skjer, og det er gøy å se hvor ivrige folk på Indre Helgeland er over nye aktiviteter og ikke minst – ysting. Og det er liten tvil om at Helgeland er på vei oppover – mot nye høyder og enda flere oste-medaljer!
 

God vinter til alle!

 

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags