«Jeg ønsker ikke at Eolus skal være en del av løsningen hos oss på Helgeland!»

Av
DEL

LeserbrevEOLUS HADDE STÅTT SEG PÅ Å INNRØMME DET ALLE VET - DERES ENESTE AMBISJONEN ER KUN Å TJENE PENGER.

Viser til innlegg av 24. oktober fra Ørjan T. Rosvold, byggeprosjektleder Eolus. Jeg synes det er betimelig at han snart også oppgir sin andre funksjon, som PR sjef. I tillegg opptrer han også som en som har god peiling på kraftsituasjonen, både om nåværende og framtid behov. (Imponerende!)

Jeg vil her ta for meg noen av Rosvold sine påstander/kommentarer.

”Vår ambisjon i Øyfjellet Vindpark er å skape positive virkninger for både folk og næring i Vefsn.” Er det virkelig slik at Eolus hevder å ha vektlagt å stimulere til positive virkninger for reindrift og reiseliv i sine utbyggingsplaner? Det betviles ikke at Eolus har et ønske om at dette skal være bra for Vefsn kommune, det er jo på det grunnlaget de selger sin (nå avslørt som tvilsomme) forretningside: ”Våra projekt realiseras främst genom försäljning av nyckelfärdiga, idrifttagna anläggningar. Affärsmodellen tillåter även att delar av projektportföljen realiseras genom försäljning av projekträttigheter för tillståndsgivna projekt och projekt under utveckling.” I dette tilfelle er planen å selge prosjektet videre til et tysk hedgefond - Aquila Capital for rundt 300 millioner. (Sist hedgefond var omtalt på Helgeland var ifbm Terraskandalen). Da er Eolus fornøyd, og kan selvsagt la resten segle sin egen sjø, for ikke å si blåse sin egen vind.

”Norge trenger mer fornybar energi.” Norge har med vannkrafta nok fornybar kraft i en overskuelig framtid. (NVE spår at kraftbehovet vårt fram til 2035 vil øke med ca 18%). Ved en renovering og mindre nybygginger av eksisterende anlegg, vil vi få ut mer kraft enn utbygd og planlagt vindkraft. Fagfolk er åpne på at vindkrafta er til for at vi skal selge mer kraft til utlandet/være et såkalt grønt batteri for Europa. Vindkrafta er således en betingelse for å legge flere utenlandskabler. Konsekvensene av den politikken er radikalt økte priser og at vår industris konkurranseevne svekkes dramatisk.

”Øyfjellet er et prosjekt hvor vindkraften går direkte til industriproduksjon.” Dette er en vrien øvelse, selv for Rosvold. Vindkrafta er en svært ustabil energikilde som nok trenger flere faktorer som må klaffe for at det med noe tyngde kan hevdes å bli brukt ”lokalt”. Her kunne heller Rosvold skrevet at nytteverdien for Alcoa mest ligger i at de har papirer på at de har kjøpt ”grønn ” (???) kraft som et (p.t. tvilsomt) konkurransefortrinn. Argumentet til Rosvold river også bena under Alcoas avtaler om kjøp av all vindkraft fra to andre naturkatastrofer til verket i Mosjøen, nemlig fra Kvaløya ved Tromsø og Guleslettene ved Bremanger/Flora. Hvordan skal Alcoa få denne krafta til Mosjøen? For ikke å si hvordan kan Munchen Kommune erklære seg utslippsfri i 2025 etter å ha rasert hele Trøndelagskysten m.m.???

”Påstanden om at «fjellområdene havner i tyske hender og vi mister råderetten» har også versert i forskjellige former i media, den kom også på Kulturverkstedet. Dette er også en misforståelse.” Også her har Rosvold en egen dette-skal-gå-så-bra-holdning som trenger å kommenteres. Når hele vindkraftverkets planområde, inkl Varden, deler av Sherpatrappa og Øyfjellkammen reguleres til industriområde, får utenlandske eiere og kommunen attpåtil trygler om Statlig arealplan, stikker dette solide tømmerstokker i hjulene for reiselivssatsingen mot Øyfjellet.

”Vårt konsesjonsområde er 55 kvadratkilometer, 3% av Vefsn kommune” Dette er alle utbyggeres yndligstema! Det høres så ubetydelig og ”ufarlig” ut. Poenget er ikke at Vefsn kommune er en stor kommune, men at ødeleggelsene Eolus planlegger gjør ubotelig skade på natur, friluftliv, samisk kultur og framtidig reiselivssatsing. Hvorfor frigir ikke utbygger da arealet som ikke skal brukes fra planområdet, for eksempel Øyfjellet?

”Vi mener dessuten at veinettet som etableres i vindparken vil føre til at flere mennesker kommer seg oftere ut, og dersom Helgeland Skylift realiserer sitt prosjekt, vil vi kunne lage helt unike sykkel- og skiopplevelser i området.” Her er vi inne på et annet av utbyggernes yndlingstema. Lysløyper, turstier, gapahuper og you name it! Altså, her snakker vi Vefsn, Øyfjellet og omliggende natur. Det er ikke få tilbud vi har! Et av de beste komme-ut-tiltakene er Sherpatrappa som gjør Øyfjellet tilgjengelig. Her vil industrianlegget kollidere, samme med godolen. Hvilken investor vil investere gigantsummer på et kom-å-se-på-industrianlegget. Sykkelstier er det flere av, og å finne en preparert lysløype for dagen/kvelden er sjelden et problem. Trimkampanjer florerer og kommunens innbyggere slutter sterkt opp. Et ønske om å bidra til økt friluftsliv er et fromt ønske, men vi kan ikke rasere fjellnatur, samisk kultur og reiselivssatsingen for en ny sykkelløype eller lysløype. Takk som byr!

Han var nok ikke helt ”på jordet” han som sa: «Ørjan, du kommer til å angre på dette når du sitter på gamlehjemmet» For Ørjan, Vefsn kommune og Helgeland sin del, må vi håpe at utsagnet ikke går i oppfyllelse og at utbyggingen ikke blir å finne sted. Jeg tror på det siste og ønsker ikke at Eolus skal være en del av løsningen hos oss på Helgeland!


Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags