Utenlandskabler gir dyrere strøm

Alcoa Mosjøen.

Alcoa Mosjøen. Foto:

Av
Artikkelen er over 3 år gammel
DEL

LeserbrevEr 10 øre så mye?

Den siste tiden har sannheten om flere kabler for å eksportere strøm ut av Norge kommet for en dag. Selv Statnett erkjenner at man som følge av flere kabler kan forvente en økt strømpris. Faktisk opptil så mye som 50 øre pr. KWh i 2030. Det vil i så fall bety en økning med over 20 øre fra dagens pris. Så la oss være moderate og ta utgangspunkt i at prisen «bare» øker med 10 øre.

Privat hushold får svi

For deg og meg som private forbrukere snakker vi om en beskjeden økning. Om man har et normalt forbruk på 20.000 KWh, så vil det utgjøre en økning på kr. 2.000,- pr. år. Men det er ikke hele sannheten, for den største økningen vil nok komme på nettleien. Strømnettet skal bygges ut til selvkost, noe som igjen betyr at jo mer som bygges jo høyere blir nettleien.

Det er godt kjent av de fleste betaler omtrent like mye i nettleie som i forbruk. Og med en framtid hvor nettutbyggingen vil øke dramatisk, så vil også nettleien for oss øke. I Energimeldinga er regninga som skal fordeles estimert til 140 mrd kroner.

Noe av utbyggingen er tvingende nødvendig for å ha forsyningssikkerhet, men mye av utbyggingen er også for å lage en «motorvei» hvor man kan transportere strømmen vår ut av landet.

Dramatiske konsekvenser for industrien

Nordland er et stort industrifylke. Vi har prosessindustri som bruker mye energi for å lage produkter i Mosjøen, Mo i Rana, Sørfold, Glomfjord og Kjøpsvik.

Alcoa Mosjøen, hvor jeg jobber, har 450 ansatte og kan regnes med å bidra med til sammen 1100 av arbeidsplassene i kommunen. Kommunen har 13.500 innbyggere. Aluminiumsverket bruker 2,9 TWh årlig. Det er sinnssykt mye strøm. Øker strømprisen med 1 øre vil Alcoa bare i Mosjøen måtte betale 29 millioner kroner mer i året. Øker strømprisen med 10 øre vil det utgjøre 290 millioner i økt strømregning.

290 millioner er mye penger for et selskap som hadde 319 millioner i overskudd i 2015.

En så stor ekstraregning vil ikke bare utgjøre en farlig trussel for våre arbeidsplasser, den vil også gjøre det vanskelig for industrien å sikre nye investeringer og utvidelser av det som faktisk er verdens reneste prosessindustri.

Skulle Statnett få rett i sine estimater for 2030 vil regningen faktisk ha økt med 20 øre og vel så det, det betyr en økning på minst 580 millioner kroner i strømregning.

Stopp i muligheten til å investere i verkene vil bety en sakte industridød i Norge. Selskapene vil hente ut den profitten de kan fra bedriftene, for deretter legge dem ned når tallene går over til minus eller at behov for investeringer blir av betydelige beløp. Vi kan allerede se tendenser til dette i andre land i Europa.

Alcoa, Celsa, Elkem, Eramet, Finnfjord, Glencore, Hydro, Norcem og Yara er alle selskap som er med å utgjøre verdens reneste industri i Norge. Til sammen sysselsetter prosessindustrien i Norge 40.000 ansatte. Og derfor snakker vi nå om at man setter over 100.000 arbeidsplasser i fare.

Hvorfor bygge kabler?

Jo, fordi vi skal eksportere strømmen som har vært vårt konkurranse- og miljøfortrinn i over 100 år. Vi skal sikre oss en profitt som genererer få norske arbeidsplasser, mens vi samtidig truer tusenvis av norske arbeidsplasser.

Ser man rundt oss i verden, så ser man at mange land gjør hva de kan for å flytte arbeidsplasser tilbake og sikre at industrien ikke legges ned. Men i Norge, her skal vi sparke beina under industrien.

Vi vet alle at etterspørsel etter produkter som kan senke vekt og igjen bidra til mindre utslipp kommer til å bestå. Det er mer et spørsmål om hvor produktene skal produseres.

Kort oppsummert kan vi si:

For privat hushold kan vi da enkelt oppsummere med at bygging av flere kabler og mer eksport gir økt strømregning og med frekkhetens nådegave sendes regningen for prosjektet til forbrukerne.

Konsekvensen kan være at grådighet og ideologisk tro på markedet legger ned industrien vår, øker klimautslippene globalt og langt på vei legger ned mange lokalsamfunn i Norge. Er det riktig vei å gå? Eller er det på tide at noen sier stopp; la oss se over konsekvensene en gang til. Kanskje vil den politikeren som tør stå opp bli hyllet som en helt i framtiden, en som sikret tusenvis av norske arbeidsplasser. Jeg tviler på at den politikeren som blindt lar dette gå videre blir hyllet som en helt om den norske industrien legges ned.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags