Gå til sidens hovedinnhold

Kyst og land, hand i hand

Artikkelen er over 4 år gammel

Leserbrev Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

De maritime næringene er en forutsetning for bosetting i hele landet. Det er utallige lokalsamfunn rundt om i Norge som eksisterer på grunn av våre havbuksnæringer. Er det ikke en forutsetning at dersom man jobber i norske farvann skal man ha norske lønns- og arbeidsvilkår?

I forrige regjering som Senterpartiet var en del av, påpekte vi viktigheten av å utrede hvilket nasjonalt handlingsrom Norge har til å kunne stille krav til norske lønns- og arbeidsvilkår i norske farvann og på norsk sokkel.

Utenlandske aktører er velkomne til å ta del i prosjektene som foregår på norsk sokkel, men der skal være like og rettferdige konkurransevilkår. Prosjekter på norsk sokkel skal skje med basis i norske verdier og være kvalitetssikret opp mot norsk standard.

Norske sjøfolk har lenge vært en garantist for godt sjømannskap og godt utført arbeid. Trygt forankret med kunnskap bygd opp over en årrekke med erfaring og ikke minst med sikkerhet i høysetet. Vi har lenge sett en nedadgående trend i rekruttering til den maritime næringen og mye skyldes utflagging og utenlandsk arbeidskraft. Spesielt i underordnede stillinger er dette vanlig.

Denne tendensen ønsker Senterpartiet å snu. Den maritime næringen er avhengig av kompetansen til sjøfolk. Vi er prinsipielt mot sosial dumping, og er klar på at skal du utføre en jobb i Norge skal du ha norske lønns- og arbeidsvilkår.

I mange år har fagforeninger jobbet en knallhard kamp mot sosial dumping, men desverre ser den ut til å stoppe på kaikanten. Skal vi ha norske sjøfolk med i framtiden trenger vi rammevilkår som gjør dette mulig. Derfor har Senterpartiet jobbet, og jobber fortsatt, med en god nettolønnsordning.

Kommentarer til denne saken