Gå til sidens hovedinnhold

Mosjøen Torg og vitalisering av sentrum

Artikkelen er over 4 år gammel

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Overskriften får det til å slite i både sinn og skinn. I alt for lang tid har debatten kruset på overflaten, uten at de store grep er tatt. Det er etter mitt syn viktig at det blir en konstruktiv debatt og at sunne og kreative løsninger analyseres. Her må profesjonelle byplanleggere inn. Det er snakk om arbeidsplasser, estetikk, visuelle løsninger og trivsel for ”folk i byn”.

Nødvendigvis må næringsdrivende og investorer med i planleggingen. Det er de som skal investere og skape. Jeg etterlyser altså mer kompetanse, kapital og entreprenørskap(nyskapere). Vi, brukerne, politikere og andre må komme i andre rekke. Eller?

Nå har vi etter forholdene mye aktivitet(konserter og turneringer) i byen ut fra folketall, noe som viser at noen står på og har initiativ og mot til å skape aktivitet. I det daglige livet, er det imidlertid mye som minner om en gammel westernfilm. Noen tilårskomne på et rundbord på Sneppen, en støvsky og litt noill i Strandgata som soper papir og rask på havet. Det er det hele.

Den eneste løsningen for torget som jeg har sett med framtids vyer, var den som det ble laget og utstilt en modell av i sin tid. (forkastet av politikere?)

Har mer biltrafikk i sentrum ført til mer aktivitet i andre byer for eksempel? Hvordan fungerer det ellers i landet? Dette er spørsmål byplanleggere må svare på. Jeg har mere tro på flere boenheter i sentrum. Vi må bli mer urbane, og ville det.

Vi må erkjenne at vi har 8 måneder med vinter, 2 med dårlig sledeføre og kanskje 2 med sommer. Det er en av grunnene til at mange trekker til sentre som Sjøsiden, som jeg forøvrig ser på som positivt. Ja, folk vil ikke fryse eller bli våte, og sentret trekker folk til sentrum. Noen er det tross alt som klarer seg bra i sentrum, men jeg antar de fleste skulle ønske mere trøkk.

Glasstak og overbygde gangbaner vil arkitekter lett kunne implementere i sentrum. Da vil 100 meter fra parkeringsplassen bli mindre viktig. Glasstak over torget vil gjøre musikk scenen overflødig. Ikke er scenen særlig vakker heller.

Hva skaper aktivitet? Provoserende for enkelte, men jeg tror ikke bibliotek i sentrum er løsningen. Ikke benker og trær heller.

Leif Ståle Søfting peker på at Mosjøen videregående skole bør ligge i sentrum. Enig. 

Ja, den er som jeg forstår, vedtatt slått sammen med Vefsn videregående skole. Det blir 700 elever og et ukjent antall lærere og arbeidere.

Bygg ny fløy for allmennfag på eksisterende tomt mellom Chr. Qualesgt. og Kirkegata, langs Fearnleysgt. Riv den gamle fløyen og bygg nytt for yrkesfag. Undervisningen vil da ikke hemmes nevneverdig i byggeperioden. Tomten må da være stor nok, med parkering i kjelleren. Antall etasjer kan uansett kompensere for areal, dersom det er for lite grunn. I tak etasjen bygger vi auditorium, konsertsal og musikk/kunsthøgskole. Kreativitet, kom og slå deg ned.

Parkering for torget kan enkelt løses med et åpent parkeringshus på parkeringsplassen i P.Dassgt, mellom Kirkegata og Chr.Qualesgt. I glass og aluminium, og i x antall etasjer.

Og så må vi gjøre noe med båttrafikken til byen. Fjæro og robåten var bra for 100 år siden. I dag er helt andre utgaver av båt, avhengig av brygge og fortøyning. 

Tomta fra Mjåvatn-kaiet til Lydia brygga bør bli Mosjøen Brygge.

Arkitektkonkurranse etterlyses.

Håpet er å skape liv og arbeid i byen, både fra land og vann.

La sentrum, fjæro og byparken våkne.

Jeg kan dessverre ikke ta regningen, men det er lov å drømme.

Gunnar Johan Holmen

Kommentarer til denne saken