Gå til sidens hovedinnhold

MDG: Per Sandberg - en sak om rett og galt

Artikkelen er over 3 år gammel

Leserbrev Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Nå har fiskeriministeren gjennomført en rekke folkemøter i nord, for å informere om sitt forslag til endring i trålernes leveringsforpliktelser. Det har vært debattert fra Vesterålen til Vardø om muligheter og trusler i endringene som Sandberg ønsker å gjennomføre.

Ministeren har valgt strategien «angrep er det beste forsvar», og slenger ut beskyldninger alle veier, og mest er det Arbeiderpartiet som får svi. Rett skal være rett, Arbeiderpartiet har sittet ved makta i flere år uten å stramme til trålernes forpliktelser. Sandberg har rett i det.

Hva er det så egentlig dette handler om? For mange er fiskeripolitikk komplisert å forstå, og det er ikke rart – for det er komplisert og en fremmed verden, med ukjente begreper for mange. Det er de færreste som er oppvokst med værvarslet for fiskebankene daglig i stua.

Men selv om man ikke har så mye greie på fiskeripolitikk, så kan man ha meninger om prinsipper og hva som er rett og galt. Noen trålere fikk kvote for å sørge for at landindustrien skulle ha jevn tilførsel av fisk til produksjon. De fikk en leveringsforpliktelse. Etter noen år, velger fiskeriminister Svein Ludviksen fra Høyre å gjøre om denne til en tilbudsplikt. Når det da er samme eier som er både selger og kjøper, sier det seg selv at plikten allerede er uthulet. På folkemøtene, er det flere som innrømmer at pliktene ikke har fungert. Fiskeriministeren sin løsning er da å fjerne pliktene, og la trålerne fiske fritt på 80% av kvoten mens kystflåten får de resterende 20% til fordeling pluss 100 millioner til omstilling. Det er her Sandberg begår det største feilsteget. Han undervurderer folks rettsoppfattelse. Unnlater man å innfri sine forpliktelser så skal man da ikke belønnes for det. Å oppheve pliktene for trålerne vil være som å gi dem en klapp på skulderen for å ha unndratt seg sine forpliktelser. Det vil ikke folk langs kysten godta.

Jeg skal gi Per Sandberg rett i at leveringsforpliktelsene ikke har fungert. Men tross alt, det er mange ting i samfunnet som ikke fungerer optimalt. Til tross for regler og holdningskampanjer kjører folk både for fort og de kjører i fylla. Hva gjør myndighetene med det? Sier man at ok, nå ser vi at dette ikke har fungert – så vi opphever forbudene? La folk heretter kjøre så fort de vil, og også når de har drukket? Selvfølgelig ikke. I trålernes tilfelle skulle de ha blitt stoppet for lenge siden, og tvunget til å oppfylle sine forpliktelser eller gitt fra seg kvotene.

Oppfattelsen om hva som er rett eller galt, trenger man ikke å forstå detaljene i norsk fiskeripolitikk for å ha. Fiskeriministeren vil premiere juksemakere, det skjønner folk veldig godt. Ministeren vil sørge for at rederi utenfor landsdelen kan slokke lysene i nordnorske fiskerisamfunn, det skjønner folk veldig godt.

Miljøpartiet De Grønne vil ikke sitte stille og se på at dette skjer. Vi skal jobbe steinhardt for at fisken skal tilhøre landsdelen og gi verdiskapning og aktivitet der folk bor. De Grønne ønsker å endre trålstigen, og gi større andel av kvotene til kystfiskeflåten. Fremtiden er ikke frossenfisk til Kina, det er fersk videreforedlet kvalitetsfisk fra nord.  

Kommentarer til denne saken