Livsfarlig å være gravid i Sierra Leone

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

LeserbrevKunne du tenkt deg å være livsfarlig gravid? De fleste kvinner i Sierra Leone har ikke noe valg. Det er 8 kvinner som dør hver dag som følge av svangerskap. Dette er en av de glemte krisene i verden som leger uten grenser jobber med. Vi i 10A ved Kippermoen ungdomsskole har satt oss inn i denne krisen og ønsker og finne ut hvorfor det dør så mange av svangerskap i Sierra Leone, og hva kan vi gjøre for å hjelpe?

Sierra Leone er et fattig land, de har en tøff historie med dårlig økonomistyring, borgerkrig og Ebolautbrudd. Dette fører til at landet har blitt fattig og mangler ressurser. Under Ebolaepidemien i 2014 var det mye helsepersonell som mistet livet, dette førte til mangel på helsepersonell på sykehusene. For kvinner som bor i avsidesliggende områder kan det være langt til nærmeste sykehus.

28% av jenter i tenårene blir gravid før de er 18 år. De utgjør 25% av mødredødeligheten i landet hvert år. Den største årsaken er manglende kunnskap om seksuell helse og prevensjon. Kun 2 av 10 kvinner bruker prevensjon. Hvis vi sammenligner Norge som har en mindre mødredødelighet. I 2008 var det kun 7 mødre som døde per 100 000 levendefødte. Norge er et rikt land, vi har tilgang på sykehus og godt helsepersonell. Vi lærer også i tidlig alder om seksualitet, graviditet og prevensjon. Vi vet derfor i en alder av 15 år hva som er lurt og ikke lurt å gjøre. Denne informasjonen er det stor mangel på i Sierra Leone.

Største årsaken for at så mange dør er blødning før, under og etter fødselen. Resterende dør som følge av svangerskapsforgiftning, forlenget fødselstid eller blodforgiftning etter alvorlig infeksjon. På grunn av dårlig sykehus og ressurser er kvinnene utsatt for infeksjoner under keisersnitt og vaginalfødsel.

Nå sitter du kanskje å tenker «hvordan kan jeg gjøre en forskjell?» Bare det at du har tatt deg tid til å lese dette gjør en stor forskjell. Om flere får informasjon kommer det ikke til å være en glemt krise. Det er mange kriser i verden, men vi får bare høre om de mest omtalte i media. Vi får høre om Donald Trump i USA og alle konfliktene i Vest-Europa. Du hører nesten aldri om de store glemte krisene i verden. Det er 1165 mødredødsfall per 100 000 levende fødsler i Sierra Leone. Dette er et alt for stort tall, men ingen vet noe om det.

Det vi skal fram til er at media skal få større fokus på de glemte og viktige krisene vi har i verden. Alt hjelper, det at du leser dette, eller at du snakker om det og sprer det i media, gjør en forskjell.


https://legerutengrenser.no/glemte-kriser/gravid-i-sierra-seone.html (29.11.2018)


Cecilie T. Sæterstad, Emma-Alisha Leier, Emma Breierm og Thea Sjånes Gjendahl, 10A Kippermoen ungdomsskole

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags