Vi er opptatt av en plassering som kan gi utvikling og vekst for hele Helgeland

Av
DEL

LeserbrevDu tar feil Linda Eide! Løvdahl og Isaksen angriper på ingen måte befolkningen på Nord-Helgeland. De pirker litt i de fakta om hvor skoen trykker; at for Rana kan kun beliggenhet i Rana aksepteres. For oss andre derimot, har vi valgt å gå åpensinnet inn i debatten om framtidig sykehusstruktur for Helgeland. Hvorfor har vi så det? Jo, fordi vi er opptatt av en plassering som kan gi utvikling og vekst for hele Helgeland.

Et sentralt plassert sykehus på Helgeland er etter min mening en plassering hvor folk på Helgeland får mest mulig lik reisetid. Det er viktig for å ivareta alle oss som bor i regionen, samtidig er det viktig å sikre at pasientene blir i Helseforetaket vi tilhører. Og som mange av oss har opplevd, så er ikke fly veldig aktuelt når man skal reise til sykehusbehandlinger. Valgene er egen transport eller rutetransport med buss, hurtigbåt eller tog. Dette selv om man bruker hele dagen, og vel så det, på reisen. Jeg tillater meg å minne om at reisetiden fra Brønnøy til Rana er betydelig lengre enn reisetiden vil være mellom Rana og Bodø. Ville det være tenkelig at Rana skulle akseptere en så lang reisetid til sykehuset? Nei! Hvorfor skal da andre gjøre det?

Den rause invitten som omtales, er ikke bedre enn opprettholdelse av dagens struktur med unntak av at sykehusene i Mosjøen og Sandnessjøen. Både Helse Nord og helseminister Høie har flere ganger uttalt at regionen har for få innbyggere for to akuttsykehus. Rett før sommeren ble det også klarert fra Helse Nord at en to-sykehusmodell vil innebære ett akuttsykehus og ett sykehus med indremedisin. Det betyr at det ene sykehuset vil miste akuttkirurgien og påfølgende fødeavdelingen sin.

Med plassering sentralt på Helgeland (og ja; da tenker jeg aksen Mosjøen – Sandnessjøen) vil det legges grunnlag for utvikling og vekst på en større del av Helgeland, det vil være gode muligheter for samarbeid med Campus Helgeland angående utdanning og en slik beliggenhet vil knytte Helgeland tettere sammen på lang sikt.
I denne sammenheng har det også vært en åpen invitasjon, men denne invitasjonen har basert seg på å tenke utenfor boksen og egne kommunegrenser. De fleste kommunene har valgt å tenke på mulige plasseringer som kan være akseptabel for Helgelands befolkning. Dessverre har Rana valgt å ikke delta. Mest nærliggende er det å anta at man ikke er villig til å tenke på mer enn sitt eget beste.

Man skal være forsiktig med å tilegne andre meninger. Jeg håper inderlig at Eide og Rana i framtiden er forsiktig med nettopp det.
Å være villig til å se på hvordan hele Helgeland kan utvikle seg og rustes for framtiden er ikke et angrep på befolkningen på Nord-Helgeland, men et ønske om et best mulig Helgeland for oss alle!

Rune Krutå, Leder Vefsn Arbeiderparti

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags