"Vet vet fra tidligere prosesser at det er helt uaktuelt å plassere sykehus på steder hvor det ikke finnes noe som helst fra før"

Av
DEL

LeserbrevOrdførere sør på Helgeland sendte i forrige uke ut en pressemelding om at de nå er enige om at det skal legges ett stort, felles sykehus i Sandnessjøen. Eller, nei vent litt: I Sandnessjøen og omegn. Eller var det på aksen Mosjøen-Sandnessjøen?

Det er fortsatt full forvirring om hva de mener og hvilke konsekvenser deres meninger eventuelt ville få for oss som ikke er en del av denne søralliansen. Som ordfører og varaordfører i Rana velger vi å videreføre vår argumentasjon mot sentralisering og for ett sykehus i sør og ett sykehus i nord.

Det er alltid stas når noen blir enige om noe. Men å tilsløre interessekonflikter er egentlig å føre hverandre bak lyset og ikke minst sine egne innbyggere. Er det virkelig slik at de ansatte og pasientene nær Sandnessjøen finner det greit å legge ned dagens sykehus og flytte det ut av kommunen? Og synes folk i Vefsn at det motsatte vil være greit? At sykehuset flyttes til Sandnessjøen.

Et sted uten mennesker

Det kan virke som om de 12 ordførerne fortsatt mener at Tovåsen er plassen hele Helgeland skal reise til når vi trenger spesialiserte tjenester. Det er et sted uten innbyggere og uten noen form for infrastruktur. Det ligger nær 30 min unna rådhuset i Sandnessjøen, 40 min fra Mosjøen. Dermed må kirurger på vakt bo på sykehuset og det må investeres i ny brannstasjon. Hele ideen er urealistisk og er langt utenfor Helse Nords definisjon av omegn, 20 min. fra rådhus i by.

Alliansen satser alle kort på Tovåsen, selv om det er uaktuelt som lokasjon for sykehus. Når Vefsn sin ordfører får spørsmål om hun er villig til å akseptere at sykehuset heller blir plassert i Sandnessjøen, svarer hun nei. Da må de tilbake til forhandlingsbordet, sier Berit Hundåla til Brønnøysund Avis (15.11). Det kan nesten virke som om noen ordførere mener at hele Helgeland skal styres av hva noen ordførere sør for Korgfjellet blir enige og ikke enige om.

Det vi vet fra tidligere prosesser er at det er helt uaktuelt å plassere sykehus på steder hvor det ikke finnes noe som helst fra før. Et sykehus i sør vil havne enten i Mosjøen eller Sandnessjøen – uavhengig av hvor fiffige og samlende løsninger våre 12 ordfører-kolleger klarer å formulere seg.

Enigheten sprekker

At politikerne fra Alstahaug skal slå seg til ro med et sykehus på Tovåsen, langt unna Sandnessjøen sentrum er rart og uforståelig. Ønsker de ikke et sentrumsnært sykehus som gir korte avstander for pasienter og ansatte? Og har Mosjøen virkelig gitt opp håpet om sykehus og godtar med det at det eneste sykehuset på hele Helgeland skal ligge midt i Sandnessjøen?

Men det eneste alliansen klarer å bli enige om er at sykehuset skal ligge et eller annet sted, ikke altfor langt fra Sandnessjøen. Hvor nå det måtte være.

Helgeland er langstrakt og sykehusspørsmålet er vanskelig. Slik det fremstår i mediene den siste uka ser det ut som en løsning er nådd fordi disse tolv ordførerne er «enige». Men like rart som at disse kommunene, med helt ulike interesser har samlet seg er det at en enighet om sykehusløsning skal bestemmes av bare 12 kommuner. Ønsker vi ikke alle det som er best for regionen vår? Da må hele regionen få være med å bestemme. For Helgeland er stort og består av mange kommuner. En enighet kan bare komme hvis alle er med.

I Mo i Rana legger vi vår tillit til Helgelandssykehuset og Helse Nord i håp om at de klarer å se det store bildet, løfte blikket fra småkranglingen som skjer i sør og dermed velge den løsningen som er best for hele Helgeland.

Bunadsgeriljaen for de få

Like etter den forvirrende pressemeldingen fra de 12 ordførerne, kom en langt mer avklarende pressemelding fra Bunadsgeriljaen. De har vært en sterk stemme for at alle helgelandskvinnene skal ha tilgang til et godt fødetilbud, om de bor på øyene, langs kysten, i Sandnessjøen, Mosjøen eller Mo i Rana. Det var i alle fall sånn det så ut.

Nå viser deg seg at dette bare var et spill for galleriet, bunadsgeriljaen har gått ut og sagt at de ser seg fornøyde med ett sykehus i Sandnessjøen eller omegn. De ønsker ikke en to-sykehusløsning med to fødeavdelinger slik vi hadde trodd, og sier med dette at kvinnene nord på Helgeland ikke fortjener det samme tilbudet og den samme nærheten til sykehus som kvinnene sør på Helgeland.

I Mo i Rana mener vi at den eneste gode sykehusløsningen er en som gir et godt tilbud til hele befolkningen, om de bor i sør eller nord, langs kysten eller inne i landet. Får å kunne gi et godt fødetilbud til hele Helgeland, slik vi trodde bunadsgeriljaen ønsket, er to sykehus den eneste løsningen.

Som bunadsgeriljaen selv har sagt, den geografien vi har her på Helgeland og andre steder i Norge gjør at sentralisering av tjenester er vanskelig. Vi trenger flere sykehus enn befolkningsgrunnlaget kanskje tilsier, fordi vi har lange avstander, fjell, fjorder og et utfordrende klima. For Helgeland er det eneste fornuftige å bygge to sykehus – et i nord, og et i sør. At bunadsgeriljaen ikke støtter det er et mysterium av de sjeldne som ikke vi klarer å forstå.

Vi går en spennende tid i møte, og når alt kommer til alt er det verken «alliansen», bunadsgeriljaen eller Mo i Rana som skal fatte den endelige beslutningen. Den ligger i hendene på Helgelandssykehuset, Helse Nord og helseministeren. Alt vi kan gjøre er å være ærlige om våre ønsker og intensjoner slik at de som bestemmer kan komme frem til en løsning som er til det beste for alle.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags