Som jeg ser det - støtt enigheten over kommunegrensene!

Av
DEL

Leserbrev

Den pågående krangelen / konflikten om lokalisering av nytt sykehus på Helgeland skaper debatt, og det med ganske så høy temperatur. Det er ikke bare i stua man fyrer for å få opp varmen nå, det skjer også i topplokket på mange av oss. Inklusive undertegnede, det innrømmer jeg.

Noe som ofte går igjen i diskusjonsfora på sosiale media, er oppfatningen, med dertil påfølgende ganske så klare uttalelser om at Vefsns politikere ikke står nok på for kommunen vår som lokalisering for et nytt, stort sykehus. Med hånden på hjertet tror og mener jeg seriøst at dette er feil. Det er de som hårdnakket påstår, sågar forlanger, at Vefsns politikere bør stå på og kjempe innbitt for Mosjøen som soleklar lokasjon. Logisk, og geografisk, ville dette nok være korrekt.

Men, politisk umulig. Da ville vi hatt tre bykommuner som innbitt kjempet for «sitt alternativ». Og det totale kaos ville vært et faktum, med en krangel som ville blitt lagt enda mer merke til enn den som nå pågår. Med «lagt merke til», mener jeg i Storting og Regjering. Den enighet som er et faktum mellom de 12 kommunene sør for Korgfjellet er gull verdt, og, etter mitt syn, det eneste som eventuelt kan demme til for en skråsikker sykehuslokalisering i Rana. 2-sykehusmodellen med to likeverdige akuttsykehus er skrinlagt. 2-sykehusmodellen med et lite og et stort sykehus blir det.

Tovåsen eller Holandsvika? Akkurat nå knekkende likegyldig mener i alle fall jeg. Det ligger fornuft og pragmatisme i den enighet som er oppnådd. Den enighet som faktisk var mulig å oppnå. La oss nå støtte opp om den enighet som er oppnådd, mot Ranas knallsterke lobbymaskin, og like sterke sympati fra ledelsen i Helgelandssykehuset.

La separatisme være separatisme, la oss isolere den. I Rana, hos media i Alstahaug, Bjørg Stemland og Bjørnar Olaisens Stiftelse på Lovund, og enkelte politikere i vår egen kommune Vefsn, som forsøker å få score litt billige poeng ved å være steil på Mosjøen som lokalisering.

Som sagt (etter min mening), verken praktisk eller politisk mulig pr. i dag. Nytt Sykehus – Nytt Helgeland!

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags