Holandsvika er den eneste plassen på Helgeland som ivaretar alle med tanke på lik reisevei for pasienter

MULTICONSULT: Et sykehus på Nyland ble ansett som det beste alternativet for en sykehustomt utenfor Mosjøen, slo Multiconsult fast i en tidligere rapport om alternative sykehustomter i Vefsn. Foto: Multiconsult

MULTICONSULT: Et sykehus på Nyland ble ansett som det beste alternativet for en sykehustomt utenfor Mosjøen, slo Multiconsult fast i en tidligere rapport om alternative sykehustomter i Vefsn. Foto: Multiconsult Foto:

Av
DEL

Leserbrev  (iSandnessjøen) Om jeg hadde fått bestemt, hadde hytter og hus som ligger ovenfor den store fyllingen/moloen i Holandsvika blitt kjøpt ut. På moloen hadde det blitt bygget en ny kai for ambulansebåt og hurtigbåt for pasienter (noe ala pasientbussen), hvor hurtigbåter har en avgang i timen fra Træna, Vega og Brønnøy (disse hurtigbåtene går innom alle hensiktsmessige plasser. På moloen hadde det blitt landingsplass for helikopter og parkering for ansatte og besøkende. Sykehuset hadde blitt bygd på fjellgrunnen rett ovenfor moloen, samt at det hadde blitt laget korridorer fra kai og landingsplass, med samme hurtige vei som det er på flyplasser. Pasienter hadde ikke da hatt behov for å dra innom en ambulanse.

Om togsporet hadde måttet bli flyttet på, hadde det blitt gjort med nytt sidespor rett ved sykehuset, slik at pasienter kan gå av toget under takk og rett inn på sykehuset (to tog kommer i timen fra Røssvoll i nord og Majavatn i sør. Hadde det blitt gjort slik hadde vi favnet om alle på best mulig måte. Sykehuset hadde blitt tilgjengelig via vei, bane, hav og luft og hadde blitt det første i hele Norge som har klart å utnytte tilkomsten maksimalt, på best mulig grønn måte.

Plassering i Holandsvika ivaretar Hattfjelldal, Grane og Vefsn i like stor grad som Sandnessjøen og kysten, sør og nord. Holandsvika er den eneste plassen på Helgeland som ivaretar alle med tanke på lik reisevei for pasienter, samt at pendling for ansatte blir mest rettferdig. DMS med fødestue i Rana og Brønnøy må det også være.

Om man legger sammen alle ekspertuttalelser, geografi og kommunikasjon vil nok de fleste se at Holandsvika er et fornuftig valg. Jeg skjønner meget godt at mange ikke vil miste nærheten til eget sykehus, men om vi skal jobbe ut ifra det regjeringen har bestemt, må vi inngå kompromiss til det beste for alle på Helgeland.

Det er ingen plager med lukt nede ved fjorden og med ett sykehus i Holandsvika hadde plasseringen blitt enorm med tanke på utsikt til fjord og fjell. Jeg selv har vært med på å lage moloen og jeg har også vært med på grunnboring i området. Jeg har også bodd i området, så jeg skulle tro jeg vet bitte litt om hva jeg prater om.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags