Helgeland. En region i forfall.

Av
DEL

LeserbrevDet smerter flere utflyttede Helgelendinger og se det totale forfall Helgeland som region har i dag. Der kommuner står mot hverandre og behovet for elementære helsemessige tilganger prioriteres ut fra lokalitet...og ikke hensyn til hva som gagner de fleste. Det er lettere å hevde rett til sykehus i egen bakhage enn å forstå behovet for felles beste utgangspunkt. Det skapes distanser og argumenter som blir så fattige i innhold at hele debatten ansees så betent og merkelig at selv politikere her i sør bruker det som nå skjer på Helgeland som "Worste-caste" studie. Helgeland blir latterligjort over en lav sko. Der man ikke forstår at man misser poenget med ETT Helgeland. EN region. ETT felles beste. Og den til tider patetiske temperaturen der alle hevder sin rett på en slik måte at det bare virker barnslig og tullete belærende. Helgeland blir pratet OM. Men tro meg...det er ikke på med et positivt fortegn.
Her er nå brukt for mye tid på å splitte enn det å forstå de utrolige mulighetene Helgeland har på alle plan. Sykehus. Flyplass. Infrastruktur. Turisme. Skoler. Og mer "gneldring" enn det som de siste årene har vært på Helgeland er uten målbart sidestykke i Norge. Helgelendinger er blitt pysete tullinger som påberoper seg meninger og standpunkt som overhodet ikke har utgangspunkt i felles beste. Det heter ikke lengre "i" eller "på" Helgeland. Nå heter det "FORBI" Helgeland. Og jeg er ikke alene om å gremmes for at jeg selv er Helgelending i disste årene. Hva skal jeg si? At vi ikke liker hverandre der oppe? At den trauste, stolte Nordlendingen som før ble ansett som å være et innkluderende menneske nå bare er redusert til å tenke EN ytterlig region. Der ALL rett hevdes med argumenter som for lengst er latterliggjort i resten av Norge.
Helgeland er blit "sytepavenes rike". Der alt sør for Korgfjellet er blitt en verkebyll i og for de nordlige delene av Helgeland. Som om Mo i Rana og Nord-Helgeland har enerett på hva som er mulig. HVORDAN ting skal skje og hvorfor det IKKE kan gjøres slik resten av Helgeland har behov for å tenke er rett.
Dette er flaut. Og så ufattelig ødeleggende for Helgeland som EN region. Den latterligjøres høyt og lavt og brukes som skremsels-taktikk i flere kretser i andre deler av landet.
Helgeland SKAL være ett "rike". Det SKAL være en region. Det skal derimot IKKE prioriteres fordeler for DELER av regionen når det med litt kognitivt omløp kan gjøres på en måte som GAGNER regionen.
Og den ødeleggende effekten er allerede skjedd. Og det kommer til å ta generasjoner å reparere det ALLE i regionen gjør MOT hverandre. Mangelen på felles omsorg. Mellom-mennesklige tanker og handlinger. Der egosentriske avgjørelser heller burde vært tatt til orde for FELLES-SKAPET.
Regionen er på vei å bli en skamplett i Norge for hvordan befolkningen velger å håndtere hverandre. Se ned på hverandre. Argumenterer med så hoderystende argument at ALLE...og jeg mener ALLE utenfor regionen ser vanntro på hvordan dette er mulig.

Var det dette dere ønsket? Å bli latterliggjort for standpunkter som utelukker HELE Helgeland? At dere sees på som så egenrådig at politikerene hoderistende lurer på hvordan en region av SAMME FOLK...velger å tråkke over hverandre.

Er DETTE det Helgeland som nå er igjen etter jeg flyttet? Er det DETTE Helgeland dere tror dere bygger sterkere? Er det DETTE Helgeland dere skal forsøke å rekrutere arbeidsplasser til? Befolkning til? Vilje til? Ett Helgeland i total oppløsning fordi man ikke ønsker det beste for ALLE?

Lykke til. Det nå Helgeland ikke får til...lykkes hele resten av Norge med.

Trond Ole Ottesen

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags