"Bent Høie, om du leser dette: Hør på Helgeland"

Geografisk fremstilling, med demografisk punkt angitt med oransje markering.

Geografisk fremstilling, med demografisk punkt angitt med oransje markering. Foto:

Av
DEL

LeserbrevJeg er sent ute med mitt innspill. Det sendes til avisa dagen før styremøtet i Helgelandssykehuset. Men i lys av min rolle, samt denne saken som vekker så mye følelser, så er tiden avsatt til formuleringsvalg riktig – og viktig. Som del av brukerutvalget i Helgelandssykehuset må jeg mene at jeg de to siste årene har hatt et unikt innblikk i sykehussaken på Helgeland. Derfor velger jeg å skrive noen ord, og sende dem til avisa, sykehusets styre og departement. Jeg bærer fortsatt min faste mening om at alle pasienter er likeverdige, uansett hvor de bor. At alle pasienter skal inkluderes i tankene om nytt sykehus. Vi er ett Helgeland. Alle er likeverdige. Alle bør ha et godt sykehustilbud. Samtidig gir antallet befolkning oss en utfordring i forhold til størrelse på sykehus og fagmiljø. Geografien og demografien vår er komplisert – og medvirker til at debatten har gjort seg mer komplisert og langvarig enn den burde være. Først og fremst må jeg si; dette er min personlige mening om saken.

Et samlet sykehus

Dette gjør meg ikke mindre skuffet når jeg fikk høre om Huldas innstilling, eller Kåres redegjørelse ovenfor brukerutvalget, angående ny sykehusstruktur på Helgeland. Sykehuset er en stor og viktig samfunnsaktør og er med å bidra til en trygghet til regionen vår, og bidrar sterkt til å sette tonen for hvor man bosetter seg i regionen i fremtiden. Så når sykehuset sier de skal se bort ifra samfunnsanalysen eller se på den som mindreverdig, så gjør de en graverende feil. For samfunnsanalysen ser på pasientene, som Hulda selv sier hun setter i fokus. Den ser på hvor pasientene bor, hvor de ønsker å være og på hvordan Helgeland er og fungerer. Med et storsykehus på Mo i Rana, vil man miste store deler av pasientgrunnlaget på Helgeland. Dette uansett om man får et midlertidig småsykehus i Sandnessjøen. For vi vet at det blir omgjort til DMS i neste innsparingsrunde. Det samme hadde skjedd om sykehuset ble lagt i Brønnøysund. De i nord hadde heller dratt andre veien. Det er logistikken og avstandene som gjør det slik. Samfunnsanalysen er svært tydelig på at det eneste alternativet Helgeland kan tjene på er å legge sykehuset sentralt. Mens dette alternativet ikke medfører store tap for noen, medfører Huldas forslag et tap for mange.

Et robust Helgelandssykehus

Pasientene i vår region trenger et robust sykehus der de potensielle legene kan se en trygg og langvarig arbeidssituasjon. Det betyr at vi må ta det siste store steget – nå. Uansett plassering av sykehus, er ett sykehus det vi behøver. Vi må dra en linje – krysse den – og legge debatten død. Hvis vi bygger ett nytt sykehus, så er det det vi gjør. For det ene sykehuset blir da ikke flyttet på eller diskutert flyttet hit eller dit. Vi må komme til en konklusjon, dette både for rekrutteringens skyld og for befolkningens skyld. Debatten river Helgeland i biter – Dette funker ikke. Det er på tide å gravlegge stridsøksa, knekke spydet, og samles rundt ett og samme bord.

Et samfunn i kollaps?

Når vi ser på Helgeland om femti år – Hva ønsker vi da? Jeg tror vi alle ønsker å se at Helgeland vokser og tiltrekker seg unge mennesker. At disse skal komme fra andre deler av landet, og ikke at vi skal kannibalisere hverandre. Men for at det skal skje, må både vi som beboere samt politikere, innse at vi er nødt til å jobbe sammen. Hvis vi som region skal vokse så skjer ikke det ved å være kjent landet rundt for å være kranglete. For det er vi i dag. Helgeland – en av verdens vakreste naturperler – Norges mest polariserte befolkning. Helgelands befolkning svinner over hele fjøla. Befolkningen minker, og de som er igjen eldes. Og det er da ikke merkelig det. Hvem vil bo et sted der hverdagen inneholder elementer av ordkrig mellom nord-Helgeland og resten av Helgeland? Jeg har fått nok. Jeg kan godt dra til Mo for å ta meg en tur på Jula eller XXL. Ingen problem, men det er ganske utrivelig når man ofte møter folk som vil komme med stikk og kommentarer og egler til konflikt med en gang de hører at jeg kommer fra Mosjøen. Men for all del, vi i Mosjøen er ikke noe bedre. Jeg vet at ikke alle er sånn. Jeg har uansett fått nok av ensidigheten der man bare skal kjempe for sitt eget.

For sykehusdebatten er en debatt Helgeland må vinne. Ikke en debatt Mo i Rana, Mosjøen eller Sandnessjøen skal vinne. Helgeland må komme styrket ut av dette, og det er et ansvar jeg ikke ser Helgelandssykehuset ser seg bevisst dersom de lander på Huldas forslag.

Ett sykehus for fremtiden

Helgelandssykehuset er mitt sykehus, og det håper jeg det skal fortsette å være. Men det er bare mitt sykehus dersom det klarer å samle seg under ett tak. Gjerne med DMS for å ha lokal tilknytning og tilbud for de av oss som trenger jevnlig kontroll eller behandling. Men ett samlet sykehus for Helgeland må vi få til nå. Ett sykehus som kan samle befolkningen. Ja, akkurat nå kommer det til å bli upopulært uansett hvor man plasserer sykehuset. Men vi må tenke flere år fremover, når sykehusstrukturen er normalisert. Det er det som betyr noe. Hva vil plasseringen har å si for regionen, og dermed for sykehuset flere år frem i tid? Hvordan påvirker sykehuset samfunnet rundt seg, og hvordan påvirker responsen sykehuset? Drit i politikere som har satt seg sammen rundt et bord og satt ei nål i kartet i Leirfjord. Drit i politikere som har satt en nål i sin egen by og nekter å diskutere noe annet. Drit i politikere som spiller et spill om to sykehus for å sikre seg ett av dem selv.

Bent Høie, om du leser dette: Hør på Helgeland. Se på Helgeland. Geografi og demografi tilsier det samme – Ett sykehus må stå sentralt på Helgeland. For skal vi ha et alternativ som kan betjene hele Helgeland – og som hele Helgeland i fremtiden kan samle seg bak – så er det «midt på-alternativet» vi behøver. Plasseres sykehuset for langt ene veien eller andre i forhold til demografien, så mister sykehuset sitt pasientgrunnlag – og dermed sine viktige funksjoner.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags