Gå til sidens hovedinnhold

Fjellfolkets hus: «Besøkstallet er naturlig nok over natta økt til det mangedobbelte»

Artikkelen er over 3 år gammel

Leserbrev Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Lederen i Helgelendingen fredag 11. mai karakteriserer Fjellfolkets Hus i Hattfjelldal som et prestisjeprosjekt. Samtidig påpekes utfordringene med å fylle huset med aktiviteter.

Det føles da behov for å komme med følgende faktiske opplysninger:

* Grunntanken bak Fjellfolkets Hus er å profilere fjellkulturen og innlandsamfunnene i vår landsdel. Med andre ord: Bygge opp under særtrekk og spesialiteter ved denne delen av regionen. Ganske jordnært og handgripelig. Og med et stort og mangfoldig innhold.

* I overkant av 30 personer har sitt arbeid her. Det utgjør i aller fremste grad innhold og aktiviteter i dette bygget.

* En vernet bedrift er største leietaker. Ansatte og brukere er gitt helt andre arbeidsvilkår enn tidligere, og utviklingen synes når en ser hvordan virksomheten nå allerede framstår.

* Størrelsen på bygget beror mye på at den næringsmessige delen er vektlagt. 8 nærings- og næringsrelaterte kontorer er etter kort tid kommet på plass.

* Ambulansestasjonen er fortsatt i kommunen. Nye og tidsmessige lokaler er stilt til rådighet. Garantert en sak som betyr mye for befolkningens tjenestetilbud og trygghetsfølelse.

* Helgeland Sparebank har opprettholdt minibank og mulig kontorplass. Mange brukere vitner om stor betydning for lokalsamfunnet.

* Helgeland Museums avdeling har for første gang fått lokaler til publikumsmottak, utstillinger og presentasjoner. Med beskjedent areal mye integrert inn i andre brukslokaler. Besøkstallet er naturlig nok over natta økt til det mangedobbelte. 

* Turistinformasjonen har egne lokaler. Besøk og henvendelser blir prioritert - året rundt. Videre med utvidet åpningstid og forsterket bemanning i sommersesongen.

* Overnatting i sentrum tilbys etter å ha vært savnet en god del år. Etterspørselen tyder på et klart behov. Ringvirkninger for lokalsamfunnet bør være åpenbare.

* Huset er spesialkonstruert for møter, arrangement, selskap, kurs og seminarer - med lydanlegg, bildevisning og mulig videokonferanse. Og da med godkjent servering lett tilgjengelig.

* Kafé driftes i så stor grad som etterspørselen tilsier. Knyttes nødvendigvis spesielt til overnatting og arrangement. Også åpent for annet besøk. Produksjon og salg av heimebakst er et nytt tilbud til lokal befolkning.

Ingen tviler på at drift og utvikling av et slikt bygg som Fjellfolkets Hus byr på utfordringer. Det være seg husets styring og indre liv, lokalbefolkningens oppslutning, markedsføring utad m.m.

En viss positiv omtale i lokale medier vil også bety sitt. Avisa Helgelendingen har kanskje litt å gå på i så måte?  

Kommentarer til denne saken