"Våre skattepenger skal gå til gode tjenester – ikke til selskaper der eierne tjener seg søkkrik"

Gunnvald Lindset mener frie brukervalget blir en illusjon fordi store kommersielle selskap overtar, og de ideelle skvises ut.

Gunnvald Lindset mener frie brukervalget blir en illusjon fordi store kommersielle selskap overtar, og de ideelle skvises ut. Foto:

Av
Artikkelen er over 3 år gammel
DEL

Leserbrev Brukerstyrt personlig assistent (BPA). Svar til Jørn Clausen

I et leserinnlegg 29. juni kritiserer Jørn Clausen, gruppeleder i Høyre, kommunestyrets vedtak om BPA. Han trekker bl.a. fram Rødt og mitt innlegg, og påstår at verken vi eller flertallet bryr oss om brukerne. Det gjør vi selvfølgelig. Omsorgsutvalget behandlet saken uka før og innstilte på, mot én stemme, at kommunen bør gi denne tjenesten i egen regi. Dette skal så evalueres i løpet av 1. halvår 2019. Rødt valgte å støtte omsorgsutvalgets innstilling, men kunne også ha stemt for alternativet med kommunen eller Uloba som tjenesteleverandør.

Uloba er en ikke-kommersiell virksomhet der alt overskudd går tilbake til arbeidet for deres medlemmer. Det er de som har utviklet BPA for funksjonshemmede i Norge, og de har ordnede arbeidsforhold med tariffavtale med Fagforbundet.

Det såkalte frie brukervalget blir en illusjon fordi store kommersielle selskap overtar, og de ideelle skvises ut. Generalsekretæren i Uloba, Vibeke Marøy Melstrøm, bekrefter dette i en uttalelse til Ukeavisen Ledelse. Hun sier at konsesjonsordninger og anbud gjør at BPA stadig oftere beskrives i spesifikasjonene fra kommunene på en måte som er i ferd med å endre hele ordningen.

Et eksempel på det er opplæring av arbeidsledere – som er de funksjonshemmede selv. Her bruker Uloba gjerne 40 timer på opplæring, mens enkelte private aktører nøyer seg med tre timer. Et annet eksempel er et eget digitalt arbeidslederverktøy som de har utviklet for å forenkle hverdagen for den enkelte.

– Dette er de fleste private aktørene lite interessert i. Så innovasjon og nyskaping, blir det mindre av når de store aktørene kommer på banen, sier generalsekretæren i Uloba.

Av sakspapirene framgår det at bl.a. Aleris Omsorg har kontaktet kommunen. Dette selskapet selger tjenester innenfor barnevern, psykisk omsorg og BPA. Aleris ble oppkjøpt i 2010 av den mektige svenske investorfamilien Wallenberg, som kontrollerer rundt en tredjedel av Sveriges brutto nasjonalprodukt. Aleris er nå Skandinavias største private helse- og omsorgsforetak.

Den kommersielle barneverns-sektoren er nå konsentrert i fem konsern der eierne har hatt en avkastning på 22-23 % de siste årene. Ifølge Statistisk sentralbyrå er det ingen andre næringer som er så lønnsomme. Denne utviklingen skjer på område etter område og undergraver den norske velferdsstaten. Det er våre skattepenger de tar, og den skyhøye profitten kommer også på bekostning av de ansattes lønn og pensjon. Ett eksempel er at en hjelpepleier på et Aleris-sykehjem i Oslo tjener 62 000 kr. mindre pr. år enn en kollega på et kommunalt sykehjem

Derfor er profitt i velferden en av de store debattene i stortingsvalget. Rødt mener at våre skattepenger skal gå til gode tjenester – ikke til selskaper der eierne tjener seg søkkrike.

Les også innlegget til Jørn Clausen: «Vi beklager på det sterkeste at Vefsn ikke fikk fritt brukervalg av brukerstyrt personlig assistent»

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken