Tap av statsborgerskap og UDIs hårreisende praksis

POLITISK LEDELSE: - Sylvi Listhaug er ansvarlig for klappjakten, men statsminister Erna Solberg kan gripe inn og stoppe den, påpeker skribenten.

POLITISK LEDELSE: - Sylvi Listhaug er ansvarlig for klappjakten, men statsminister Erna Solberg kan gripe inn og stoppe den, påpeker skribenten. Foto:

Av
Artikkelen er over 3 år gammel
DEL

LeserbrevFlere aviser og TV 2 har i det siste hatt oppslag om at UDI tar statsborgerskapet fra folk som har bodd i Norge massevis av år. Aktor og dommer er samme person: Saksbehandleren i UDI. Sylvi Listhaug er ansvarlig for klappjakten, men statsminister Erna Solberg kan gripe inn og stoppe den.

For 40 år siden kom det ut en bok med tittelen «Oss selv nærmest» med undertittel «Norge og jødene 1914-43». Forfatter er Per Ole Johansen. Den beskriver hvordan bl.a. det norske embetsverket, fremmedpolitiet og en del stortingsrepresentanter så på jødiske immigranter og flyktninger. Etter å ha sett innslaget på TV 2 om Mahad Mahamud som har bodd i Norge i 17 år, og nå er fratatt statsborgerskapet, leste jeg boka på nytt. Parallellene er skremmende!

Mahad kom alene til Norge da han var 14 år. Han tok utdanning, skaffet seg familie, bolig og har fast jobb som bioingeniør på Ullevål sykehus. Nå har UDI tatt fra ham statsborgerskapet etter anonyme tips om at han løy da han kom hit.

Mahad har dokumenter som viser at han er fra Somalia, men UDI påstår at han kommer fra nabolandet Djibouti. Det benekter djiboutiske myndigheter, som ikke vil godta at han sendes dit. Dermed må han leve som statsløs i Norge, uten noen rettigheter. – Jeg kan ikke gå til lege om jeg blir syk. Jeg har ikke personnummer som kan bevise hvem jeg er, sier han til TV 2. Han har solgt huset for å renvaske seg i retten, og fra 20. januar mister han arbeidstillatelsen.

En lignende sak gjelder Firas Abu Salah og familien hans i Vågan kommune. Familien er godt integrert, og en stor bidragsyter til samfunnet. Etter å ha bodd i Norge i 14 år har han og kona med barna mistet statsborgerskapet, og er utvist fra landet på livstid. Begrunnelsen er at Firas løy da han opplyste at han var fra Palestina da han kom hit.

Da familien fikk vedtaket fra UDI, reiste han til Jordan der han fikk en erklæring fra innenriks- og passdepartementet om at han aldri har vært jordansk statsborger, slik UDI hevder. Svaret fra UDI var: «Vi tillegger ikke det omtalte dokumentet vekt, da vi har andre opplysninger». Samtidig nekter UDI å dokumentere sin påstand. At også Jordans utenriksdepartement har kontaktet Norges ambassade i Amman med støtte til Firas sin versjon, påvirker ikke UDI. De vet bedre enn jordanske myndigheter må vite!

SV har nå fremmet lovforslag i Stortinget om at det kun er domstolene som kan frata folk statsborgerskapet. Både Ap, MDG, SP og Venstre har skrevet under på forslaget. KrF er i tenkeboksen. Rødt Nordland oppfordrer KrF i Nordland om å gi klar beskjed til stortingsgruppa si om å støtte forslaget. Hvis Norge skal være en rettsstat er det en selvfølge at rettssikkerheten må gjelde for alle norske statsborgere. Det handler også om anstendighet og menneskesyn!

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags