Kennedy-dokumentene og CIA

Av
Artikkelen er over 2 år gammel
DEL

LeserbrevI forrige uke ble 2800 dokumenter fra Kennedy- arkivene frigitt. Deriblant et dokument som viser hvilke metoder CIA har vært villige til å bruke for å ivareta USAs interesser. Dette er ingen overraskelse for oss på den radikale venstresida, men det bør få mange andre til å legge bort sine naive forestillinger om USAs såkalte kamp for demokrati og menneskerettigheter.

Dokumentet, som er fra 1962, viser at CIA vurderte mange forskjellige måter å diskreditere Cuba og Fidel Castro på. Der står det bl.a.: «Vi kunne utvikle en Kommunist-Cuba terrorkampanje i Miami-området, i andre byer i Florida og til og med i Washington. Terrorkampanjen kunne rette seg mot kubanske flyktninger som søker sikkerhet i USA. Vi kunne senke en båtlast med kubanere på vei til Florida (virkelig eller simulert). Vi kunne gjennomføre drapsforsøk på kubanske flyktninger i USA som får stor mediedekning. Å sprenge noen få plastikkbomber på nøye utvalgte steder, arrestere en kubansk agent og offentliggjøre godt forberedte dokumenter som gir inntrykk av kubansk innblanding kunne også være nyttig for å skape inntrykket av en uansvarlig regjering.»

CIA vurderte altså å drepe uskyldige mennesker og bruke terror i USA for å undergrave den kubanske regjeringa. Dette var en del av den såkalte Operation Mongoose som ble satt i gang i 1960. Målet var todelt: De skulle skaffe etterretning om hva som skjedde på Cuba, samt drive aktiv sabotasje mot den cubanske staten. Ett av forslagene gikk ut på å bruke biologiske våpen for å framkalle svikt i avlingene på Cuba, slik at det kunne utløse misnøye og eventuelt opprør.

CIA fylte nylig 70 år. Gjennom hele sin historie har de benyttet forbryterske metoder som politiske drap, statskupp, narkotikahandel, våpensmugling, infiltrasjon, bestikkelser og annen kriminell virksomhet. De har også bidratt til å utløse kriger. Flere avhoppede CIA-agenter har skrevet bøker om disse forbrytelsene, og hvordan CIA har konspirert mot det amerikanske folket.

Det frigitte dokumentet viser nok en gang at CIA er organisert kriminalitet finansiert av Norges fremste allierte. På den radikale venstresida på 1970-tallet ble CIA kalt AS Mord etter bl.a. CIAs organisering av militærkuppet i Chile og drapet på den folkevalgte presidenten, Salvador Allende.

Denne forbryterske virksomheten fra USAs regjeringer via CIA, har vært fortidd og forties av ledende norske politikere og de store mediene. Etter at Trump ble president har det blitt vanskeligere å opprettholde illusjonene om USA som forkjemper for demokrati og menneskerettigheter. Likevel vil de legge oss enda mer under USA og oppretter nå amerikanske militærbaser på norsk jord – noe vi ikke engang hadde under den kalde krigen.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags