Hvor er bevisene mot Russland?

Av
Artikkelen er over 2 år gammel
DEL

Leserbrev I påsken er krim en tradisjon. For å finne fram til morderen er bevis avgjørende. Hvis ikke kan uskyldige bli dømt, slik vi så i «Shetland» på NRK. Det samme må gjelde i internasjonale saker som dreier seg om alvorlige forbrytelser der stater beskyldes for å stå bak.

De store mediene er stort sett ukritiske til påstander fra USA eller andre store NATO-allierte. Så også i saken om bruk av nervegift mot den tidligere dobbeltspionen Sergej Skripal og hans datter. Bare for å gjøre det helt klart: Det er ingen grunn til å ha illusjoner om den russiske etterretningstjenesten. Men å sluke rått at Russland står bak drapsforsøket uten at det framlegges bevis, er noe helt annet.

Få norske medier har opplyst at den tidligere britiske ambassadøren Craig Murray har skrevet at det britiske forsvarsdepartementets forskningslaboratorium i Porton Down var blitt presset av politikerne for å si at giften kom fra Russland. Sjefen for laboratoriet understreker at de ikke har sporet nervegiften til Russland. Den antakelsen er det britisk etterretning som har kommet med, skriver avisa The Times. Kjemiprofessor Leiv K. Sydnes i Bergen skriver nå at erfarne kjemikere i flere land kan lage stoffet ut fra publisert litteratur.

Sergej Skripal ble i 2006 dømt til 13 års fengsel i Russland for å ha spionert for Storbritannia. Han ble benådet i 2010 som en del av en spionutvekslingsavtale mellom USA og Russland, og fikk asyl i England. Det logiske spørsmålet er: Hvilken nytte har Russland av å forgifte en spion de har utlevert for åtte år siden?

Etterretningstjenestenes virksomhet i mange land involverer også drap. Dette er utgangspunktet for bl.a. James Bond-filmen «Lisence to kill». Publiseringen av Kennedy-dokumentene i fjor viser at CIA både organiserte politiske mord og planla terror. Frankrikes sikkerhetstjeneste sprengte skipet til Greenpeace, Rainbow Warrior, og drepte en av mannskapet i 1985. Israels Mossad drepte Ahmed Bouchikhi i Lillehammer i 1973 fordi de mente han var terrorist.

Den russiske etterretningstjenesten er selvsagt i stand til å gjøre noe liknende. Men vi burde være ytterst kritisk og forlange utvetydige bevis. Løgnen og fabrikasjonen av «bevis» om masseødeleggelsesvåpen førte til Irak-krigen som kostet nærmere en halv million mennesker livet og la grunnlaget for IS. Ødeleggelsen av Libya resulterte i at islamistiske terrorgrupper og menneskesmuglere nå herjer fritt.

Rødt mener at det ikke fins bevis som rettferdiggjør den norske utvisningen av en russisk diplomat. Statsminister Erna Solberg (H) begrunnet utvisningen med at det var viktig å vise at vi ikke lar oss presse. Sannheten er at det er nettopp det Norge har blitt.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags