"Vi ber fortsatt om støtte, både praktisk og økonomisk, fra alle som er glade i Galleria"

KUNST:  – Galleria skaper liv og leven i Sjøgata og i Mosjøen, og det er bra for alle, påpeker skribenten. Bildet er fra åpninga av Galleria i 2015. Foto: Stine Skipnes

KUNST: – Galleria skaper liv og leven i Sjøgata og i Mosjøen, og det er bra for alle, påpeker skribenten. Bildet er fra åpninga av Galleria i 2015. Foto: Stine Skipnes

Av
Artikkelen er over 2 år gammel
DEL

LeserbrevGalleria Kunstfestival har vært arrangert i Mosjøen ei uke hver sommer siden 2006. «Norges lengste kunstgalleri» ble enn suksess fra dag én, og har etter hvert, sammen med Byfesten, blitt arrangementet som har samlet både fastboende, utflyttere og andre tilreisende til glade dager med kunst og kultur i og rundt Sjøgata i sentrum av byen.

Galleria startet som et boblende overskuddsfenomen fra engasjerte og travle kunstnere som ønsket seg liv og leven i Mosjøen. De har fått mye positiv tilbakemelding, mange klapp på skuldrene og også mye hjelp, kunstnerisk, praktisk og økonomisk.

Men i løpet av det siste året oppsto det etter hvert stor usikkerhet om framtida for festivalen. Da festivalgründer Stig Ove Sivertsen inviterte til idedugnad i januar, møtte mange opp og uttrykte interesse og velvilje. Men det var først etter påske at arbeidet kom i gang.

Les også: Har fått på plass nye folk - og vil gjøre Galleria større og bedre

I løpet av svært kort tid gjorde flere organisasjoner med tilknytning til Sjøgata forpliktende vedtak om å stille opp for Galleria, både i 2017 og i åra framover. Fordi alle skjønte at tida var knapp for å få til arrangementet i år, ble samarbeidsforumet som ble etablert med representanter fra de forskjellige organisasjonene enige om å jobbe med to parallelle løp.

Et interimsstyre ble nedsatt for å jobbe for det langsiktige målet, Galleria AS, et ideelt aksjeselskap som skal stå som eier av kunstfestivalen i åra som kommer. Samtidig gjennomføres planlegging av Galleria 2017 som et prosjekt, der en rekke enkeltpersoner også er med som frivillige.

Frivillige inviteres også til å delta under selve festivalen. Informasjon om dette finnes både på Gallerias hjemmeside, www.galleria.no og på Facebook-sida.

Les også: - Det var veldig mye folk, så jeg er fornøyd med oppmøtet

Når noe skal skje fort, kan feil oppstå. For Galleria 2017 skjedde det med arbeidet med det økonomiske fundamentet. Sparebank 1 Nord-Norge har vært hovedsponsor for Galleria i sju år, og det er blitt klart for oss at banksjef Atle Edvardsen hadde en forståelse av at dette samarbeidet skulle fortsette i alle fall ut 2018. Samarbeidsavtalen han refererer til i artikkelen på helg.no og i Helgelendingen mandag 12. juni ble imidlertid inngått med Mosjøen næringsforenings arrangementselskap Generator, uten medvirkning fra Gallerias eier. Den er undertegnet 1. september 2016. Ikke så lenge etter ble det klart at Galleria og Generator avsluttet sitt samarbeid.

Organisasjonene som står bak «nye» Galleria hadde ikke kjennskap til avtalen mellom SNN og Generator da dialogen med Helgeland Sparebank om økonomisk samarbeid kom i gang for relativt kort tid siden. Avtalen med Helgeland Sparebank gjelder for tre år med et årlig grunnbeløp på 180.000 kroner.

Les også: Sparebank 1 trekker seg som hovedsponsor av Galleria: - Vi ble tatt på senga, sier banksjef Atle Edvardsen

I ettertid ser vi at vi burde ha gjort mer for å være helt sikre på at alle formaliteter omkring tidligere inngåtte avtaler var håndtert korrekt og at alle involverte hadde en felles forståelse av dem. Vi forstår skuffelsen i Sparebank 1 Nord-Norge, og vi beklager at kommunikasjonen ikke har vært god nok.

Samtidig tror vi fortsatt at alle som har regnet seg for å være venner av Galleria ønsker det beste for kunstfestivalen også i framtida. Om mindre enn en måned vil kunstnerne være på plass i alle ledige lokaler i Sjøgata. Programmet er spennende og mangfoldet stort. Publikum kan glede seg, og det tror vi også næringslivet har grunn til. Galleria skaper liv og leven i Sjøgata og i Mosjøen, og det er bra for alle. Derfor ber vi fortsatt om støtte, både praktisk og økonomisk, fra alle som er glade i Galleria og som vil være med å utvikle kunstfestivalen – «Norges lengste kunstgalleri».

Hans Pedersen

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags