Gå til sidens hovedinnhold

Ferge for befolkning eller fraflytting.

Artikkelen er over 4 år gammel

Leserbrev Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Å bo på veiløst sted med ferje som eneste måte å komme seg til kommunesenter, lege, skole og jobb og ikke bli hørt når ferjetransporten skal legges om er uhørt.

Vi bor på et lite sted med noen få skoleelever. I fjor ble skolen nedlagt, da var en av begrunnelsene at elevene var for få og trengte å integrere seg med andre barn og ungdommer. Og på fritiden ble det bedre hvis ungene skulle være i byen etter skolen for å delta på fritidsaktiviteter.

Vel, hvis ferjeleie blir flyttet til Orsdalen så blir dette ganske vanskelig. Skal kommunen besørge buss eller drosje? Hvordan skal ungene komme seg fra fritidsaktiviteter og konfirmasjonsundervisning til ferja? Et ferjeleie i Mosjøen gjør dette enkelt ved enten å gå, sykle eller få skyss. Et ferjeleie i Orsdalen hvil gjøre dette umulig og dyrt for elever og foreldre, og skyssen må da igjennom bommen. Eldre og mennesker uten førerkort, hva skal de gjøre? Ta drosje eller betale noen for å hente de og igjen bommen? Piratdrosje er så vidt jeg vet ulovlig.

Noen mener havna er så verdifull at vi ikke skal kaste den bort på ferjekai! Hva skal Mosjøen bruke havna til om ikke transport av varer, folk og utstyr sjøveien? Det går faktisk an å skape et trivelig havneområde selv med ferjeleie og annen frakt som går sjøveien og småbåthavn. Men som det ser ut i dag med grå sletter med grus, er det ikke akkurat flott.

Jeg driver med dagligvarer og turisme. Å hente varer er ganske krevende med kjøring og ferjekø. Men å kjøre ut av byen igjen og ikke kunne ha muligheten til å sette bilen i kø for å ordne det jeg må blir håpløst. Og turistene som nå er nært med sykler og gående blir enda lenger borte. Likeens unger fra skoler, SFO og liknende, nå kan de møte på kaia, men å reise fra Orsdalen blir alt dyrere og mere tidkrevende. Hva da med nærbutikken og turisme som skal kunne sikre bygda vår et minimum av service og aktivitet.  

Bønder bor det og her ute. De får en tidkrevende reise med landbruksmaskiner som skal til og fra byen på service og liknende. Vinter som sommer ned lav hastighet i all slags vær. Dette er ikke optimalt for trafikksikkerhet og tidsbruken til bøndene. Frakt på dyrefor og utstyr blir dyrere. Vi deler plassen på ferja med andre fra næringslivet, hytteboere og turister som vil se dette flotte stedet. Små ferjer med liten kapasitet gjør hverdagen stressende og frustrerende.

Håper virkelig at våre fylkespolitikere kan innse at vår lille bygd uti Vefsnfjorden kan få en mulighet til å leve videre og la ferjeleie ligge i Mosjøen og sørge for at ikke dette vakre området bukker under for fraflytting, fordi det blir håpløst å bo her og drive med det vi gjør. Og kommunepolitikere bør og hjepe oss i denne saken og legge til rette for ny ferjekai. Vi er tross alt skattebetalende vefsninger vi og.

Kommentarer til denne saken