Gå til sidens hovedinnhold

"Jeg holdt på å sette kaffen i vranghalsen da hun dro fram Mosjøen"

Artikkelen er over 4 år gammel

Leserbrev Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

NRK Nordland kjørte onsdag kveld en livestreamet debatt mellom politikerne som kjemper om en plass på Nordlandsbenken på stortinget. Midtveis i debatten er det Margunn Ebbesen fra Høyre som har ordet, og jeg holdt på å sette kaffen i vranghalsen da hun dro fram Mosjøen som eksempel på et sted ungdommen ikke vil flytte tilbake til fordi «det er stilt klokka fem på ettermiddagen, mens i Oslo er det liv og røre».

Der sto altså en stortingskandidat for Nordland Høyre, attpåtil fra Helgeland, i direktesendt debatt og snakker ned et av regionsentrene på Helgeland. Slikt bidrar i alle fall ikke til at ungdommen vil flytte nordover etter endte studier i sør. Margunn Ebbesen kan komme til Vefsn under Galleria, Kippermocupen, Tiendebytte, Toppen sommermusikkskole, byfestveko og mange andre arrangementer gjennom hele året og se om det er dødt etter kl.17. Man oppnår ikke utvikling i Nordland ved å snakke ned byene våre.

Hun hadde kanskje vært bedre informert om hva som foregår i Vefsn dersom hun hadde funnet det for godt å komme på besøk litt oftere enn under valgkampturneene sine. Hun har sittet på Nordlandsbenken i fire år, det behøver ikke å bli fire år til. Det er opp til velgerne på Helgeland og i resten av Nordland. 

Vi trenger å fylle Nordlandsbenken på Stortinget med gode, framtidsretta politikere som evner å se mulighetene framfor å lire av seg negative karakteristikker. Det kom nylig fram at Høyrepolitikeren Odd Henriksen fra Nordland var en av stortingsrepresentantene som hadde vært minst på talerstolen gjennom hele perioden. Det bør være pinlig for både han og Høyre. Vi som lokalpolitikere har ansvar for å ta vare på og videreutvikle lokalsamfunnene våre. Da er vi også avhengig av gode støttespillere i regjering og storting som husker hvor de kommer fra, snakker fylket og regionens sak og evner å lytte til kommunenes behov.  

SVs førstekandidat Mona Fagerås har i rollen som næringsråd vært en god støttespiller for by- og regionsenterutviklingen i Nordland. Et flott eksempel er bystranda i Mosjøen som i disse dager står klart. Slike prosjekter, sammen med næringsutvikling og utvikling av gode kommunale tjenester, bidrar til økt bolyst i et lokalsamfunn.

For å bygge gode kommuner å bo i er det mange ting som virker sammen. Vefsn ville for eksempel med SVs statsbudsjett hatt i overkant av 13 millioner mer å rutte med i året enn det Ebbesens parti Høyre har tilgodesett oss med fra regjeringskontorene. Vi har mange behov å dekke, og 13 millioner ekstra i året kunne gitt til sammen 9 lærerstillinger og 10 helsefagarbeidere.

Et viktig tiltak for å beholde ungdommen i Vefsn er utdanningstilbud. Nå satser Studiesenteret i Mosjøen med full fart inn i framtida, og om kort tid vil unge Vefsninger kunne få tilgang til hele studiekatalogen til Universitetet i Oslo, uten å måtte flytte til Oslo. Høyres kunnskapsminister har i løpet av fire år ikke klart å få på plass stabil finansiering til Studiesentrene. SV vil satse på desentralisert utdanning, og statsstøtte til studiesentrene vil være et godt grep i en slik satsing. Det vil i sin tur gi Vefsn mulighet til å bygge kompetansemiljøer på forskning og utvikling i tilknytning til studiesenteret.

Nord-Norge og Helgeland er motoren i utviklingen av grønn industri. Skal vi ta Norge inn i den grønne framtida så trenger Nord-Norge et forskningssenter for nærings- og industriutvikling. Et slikt senter kan for eksempel ligge i Mosjøen, og dra nytte av samarbeid med industribedriftene tilknyttet Arctic Cluster Team som nylig er etablert med Alcoa Mosjøen i spissen.

Mulighetene er mange om vi setter oss i førersetet for vår egen framtid. Da ønsker i alle fall jeg å sende næringspolitikere til Stortinget som evner å se mulighetene framfor begrensingene, og som kan spille på lag med oss lokalpolitikere for å skape vekst og utvikling i Nordland. Mona Fagerås er en slik politiker. Godt valg.

Åshild Pettersen

Stortingskandidat for Nordland SV og lokalpolitiker i Vefsn

Kommentarer til denne saken