«Det som nå skjer i luftambulansetjenesten er fullstendig uakseptabelt»

Av
Artikkelen er over 2 år gammel
DEL

Leserbrev Rødt Vefsn og Vefsn SV mener det er sterkt beklagelig at et flertall i Vefsn formannskap valgte å ikke vedta noen uttalelse i saken om ambulansefly. I saker som omhandler kritiske tjenester til innbyggerne våre er det svært viktig at vi som kommune er på offensiven og sier klart fra. Nasjonal politikk påvirker og angår i aller høyeste grad også innbyggerne i Vefsn.

Vi vil påpeke at innbyggerne i vår region er i en særlig utsatt situasjon mht. behovet for ambulansefly på grunn av mangel på akuttkirurgisk beredskap ved vårt lokalsykehus.

Det som nå skjer i luftambulansetjenesten er fullstendig uakseptabelt, og en trussel mot liv og helse i distrikts-Norge. Reaksjonene er så sterke at helseminister Bent Høie nå må sette inn forsvarets helikopter for å opprettholde forsvarlige helsetjenester, særlig i Finnmark og Troms. Norge står i praksis uten ambulansefly etter at Lufttransport tapte anbudskonkurransen til det utenlandske selskapet Babcock Scandinavian Air Ambulance. Pilotene slutter, og flyene står på bakken.

Det er Luftambulansen HF, eid av de fire regionale helseforetakene, som har ansvaret for driften av ambulanseflyene i hele landet. Tjenesten er en del av det offentlige helsevesenet, men selve driften av flyene er satt ut på anbud. Pilotene er ansatt i det private selskapet Lufttransport FW som har drevet med dette i nesten 20 år. Anbudet ble vunnet av Babcock til en pris som lå ca. 300 millioner lavere enn Lufttransport, i løpet av seks år.

I forhandlingene har pilotene gått med på å kutte i lønnen med opptil 25% samt dårligere pensjon. Det var ikke godt nok for Babcock, som brøt forhandlingene. Resultatet er at svært mange piloter slutter eller bytter jobb. Selskapet er helt avhengig av at størstedelen tar seg jobb der dersom tjenesten skal være oppe å gå om litt over ett år.

Rødt Vefsn og Vefsn SV mener at vi ikke kan risikere å komme i slike situasjoner flere ganger. Anbudskonkurranser på kritiske tjenester er noe vi bør være meget forsiktige med. Luftambulansetjenesten bør gjøres til en del av det offentlige tilbudet, slik at pilotene får trygge lønns- og ansettelsesforhold. Det ble gjort med bilambulansen, og helseministeren bør sørge for at det samme blir gjort med luftambulansen.

Denne tjenesten er helt avgjørende i den akuttmedisinske kjeden, og spesielt viktig i Nord-Norge.

Gunnvald Lindset (Rødt) og Åshild Pettersen (SV)

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken