Jeg er stolt over å feire 8. mars i år, og jeg er stolt av å ha feiret 8. mars i mange år før!

Alle har ikke vært enig med oss at 8. mars er verdt å feire. Vi har fått høre at likestillingen var på plass i Norge, at nå måtte vi snart være fornøyde. Vi har hatt en likestillingsminister som ville ta «kvinner» ut av likestillingsloven, en finansminister som kjemper mot likestillingsombudet og en statsminister som har sagt at «de 364 andre dagene i året var viktigere for likestilling», enn 8. mars.

I dag har de stemmene stilnet! I dag er det ingen avisinnlegg som spør om 8. mars fortsatt er aktuelt! De som har sovet i timen har våknet og metoo-kampanjen har bevist det vi har visst lenge: Likestillingskampen er ikke over. Kvinnekampen er ikke over. Og vi skal ta kampen videre sammen!

Metoo-kampanjen har vist at seksuell trakassering er et samfunnsproblem. Seksuell trakassering gjør livene til alle kvinner mindre frie. Altfor mange kvinner må passe på. Tenke gjennom hvordan de oppfører seg, hva de sier til sine mannlige sjefer, hvor lenge de kan bli på festen, hvordan de går kledd. Seksuell trakassering rammer alle kvinner. Å kjempe mot seksuell trakassering er å kjempe for likestilling og for mer frihet til alle. Kampen mot seksuell trakassering er en maktkamp.

Hvis vi ser på bransjene hvor de største avsløringene om seksuell trakassering har vært: Skuespillere, politikere, servitører, hotellmedarbeidere, renholdere. Kvinner som er avhengig av en mannlig sjef for å beholde jobben sin, for å få forlenget kontrakt, for å få forfremmelsen hun fortjener. Har du ikke engang har kontrakt, eller vikariatet er i ferd med å ta slutt har du lite å stille opp med når du blir klådd på i arbeidstida. I dag er det for ofte sånn at sjefene tafser, mens kvinnene slutter. Det må vi gjøre noe med! Varslerne har varslet. De har gjort sin jobb. Nå må vi følge opp.

Mange spør hva de varige endringene av #metoo vil bli. Vårt svar er at tiden er inne for politisk handling. En ny politikk for likestilling, og mot trakassering. Det skal vi kjempe for å samle flertall for nå!

Derfor har vi nylig fremmet 12 forslag på Stortinget. Forslag som et bredt flertall bør kunne samle seg om.

Vi vil:

- Gi sterkere rettsvern til varslere. Likestillingsombudet må få mulighet til å håndheve saker om seksuell trakassering.

- Forebygge seksuell trakassering i skolen. Elevene må lære om grenser og holdning til sex med selvforsvarskurs for jenter med fokus på grensesetting, og bedre seksualundervisning for alle.

- Gjøre seksuell trakassering til arbeidsgivers ansvar. Arbeidet mot seksuell trakassering må inn i arbeidsmiljøloven.

- Bekjempe skeive maktforhold i arbeidslivet. Da må vi fjerne tilgangen til midlertidig ansettelser denne regjeringa har sørget for.

Disse forslagene forhandler vi om på Stortinget nå. Vi har presset regjeringen til forhandlingsbordet. Nå skal vi presse regjeringen og flertallet til å handle.

Metoo-kampanjen har gitt oss en mulighet. Den må vi gripe. Men for å lykkes må vi stå sammen. Derfor håper jeg at både kvinner og menn tar til gatene i dag, går i tog og oppsøker sitt lokale 8.mars-arrangemenent.

For politisk endring.

For et mer likestilt Norge.

For fortsatt kvinnekamp.

Gratulerer med dagen!