«Vi blir skremt av mangelen på evnen til å lytte og ta innover seg regionens ønsker og behov»

Av
DEL

Ingen støtte til Nesna

LederRegjeringen vil ikke ta grep for å omgjøre beslutningen om å avvikle lærerutdanningen på Nesna. Det er klart etter at utdanningskomiteen på Stortinget avga sin innstilling tidligere denne uka. Det er et knefall for en byråkratstyrt samfunnsutvikling uten ambisjoner for hele landet. Det gjør ikke saken bedre at universitetet i Tromsø har fått klar melding om å holde seg unna Helgeland.

Kampen for å videreføre lærerutdanningen på Nesna og å beholde et tilbud om sykepleierutdanning i Sandnessjøen har vært en kamp mot politisk unnfallenhet og brutte løfter. Det er en manifestasjon av mangel på helhetstenkning og at viktige utdanningsinstitusjoner faktisk må tilpasse seg samfunnet, ikke omvendt.

Styret i Nord Universitet besluttet i slutten av juni at alt av høyere utdanning på Nesna og i Sandnessjøen skal avvikles. Samtidig hevder ledelsen ved universitetet at tilbudet på Helgeland ikke blir svekket fordi man styrker campus på Mo i Rana med flere heltids studieplasser. Det har nok universitetsledelsen helt rett i. Men endringen er like fullt et løftebrudd fordi det ble gitt klare garantier om videre eksistens da høyskolen ble en del av Nord Universitet. I tillegg blir vi skremt av mangelen på evnen til å lytte og ta innover seg regionens ønsker og behov.

Beslutningen om avvikling både av tilbudet om sykepleierutdanning i Sandnessjøen og lærerutdanning på Nesna har naturlig nok blitt møtt med sinne og frustrasjon fra lokalsamfunnene på Helgeland. Det har vært et håp om at regjeringspolitikerne skulle ta til fornuft og omgjøre det famøse vedtaket i universitetsstyret da et representantforslag ble behandlet i utdanningskomiteen tidligere denne uken. Men regjeringspartiene har tydeligvis ingen interesse av å ta grep. Dermed er det definitivt slutt for 100 års skolehistorie.

Hele suksesshistorien til utdanningstilbudene på Nesna og i Sandnessjøen har vært desentraliserte tilbud om høyere utdanning tilpasset voksne folk som er i arbeid, men som ønsker et videre utdanningsløp. I tillegg har høyskolen og senere campus vært en særdeles viktig aktivitetsskaper for Nesna kommune og for hele kysten. Det er også nesten utrolig at det har kommet tydelige politiske signaler til universitetsledelsen i Tromsø om å holde seg borte fra Helgeland. For det er et faktum at Norges arktiske universitet godt kunne tenkt seg å se på muligheten for å videreføre tilbudene Nesna har representert. Men da kjente statsråd for høyere utdanning, Iselin Nybø fra «distriktspartiet» Venstre, sin besøkelsestid og rettet en advarende pekefinger mot slike planer.

For det første tviler vi på at Nordland i framtida har behov for et universitet som så til de grader opptrer arrogant og lite lydhøre overfor kravene fra en samlet region. For det andre er det ubegripelig at man avvikler tilbud om høyere utdanning og behovene for kompetanse tilpasset den regionen man bor i. For det tredje kan vi ikke leve med politikere som praktiserer en historisk sentralisering. Det denne sakens store dilemma og det bør velgerne merke seg.


Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags