«Det er ingen menneskerett å ha førerkort. Derfor bør det reageres strengt når bilførere åpenbarer en ansvarsløshet nesten uten sidestykke»

Av
Artikkelen er over 2 år gammel
DEL

LederDe siste døgnene har Helgelendingen fortalt flere historier om bilkjøring i lysløyper og i vanvittige hastigheter. Sakene er ikke sammenliknbare, men svært ille på hver sine områder. Det er ingen menneskerett å ha førerkort, og etter vårt skjønn burde bilkjøring i lysløyper og råkjøring i ubegripelige hastigheter innebære at man mister retten til å ha førerkort i svært lang tid.

Å avlegge førerprøven og dermed sikre seg rett til å kjøre bil innebærer et stort ansvar. Føreropplæringa er kun starten på en nærmest livslang læring. Selv om man består førerprøven er man langt fra fullbefaren sjåfør. Det innebærer et betydelig ansvar å sette seg i førersetet. De som ikke er sitt ansvar bevisst, bør heller ikke slippes ut i trafikken bak rattet på en bil.

Politiet pågrep mandag en ung bilfører på under 20 år som ved flere tilfeller skal ha kjørt bil i vanvittige hastigheter, filmet seansene og publisert bildene. Fartsleken skal ha foregått langs E6 gjennom store deler av Helgeland. Skjønt fartslek. Dette er mer å regne som galskap. En ting er at man spiller hasard med eget liv. Langt alvorligere blir det når man utsetter andre for livsfare. Det gjør man definitivt når det kjøres i slike hastigheter.

I helga kunne Helgelendingen også rapportere om to tilfeller av bilkjøring i preparerte skiløyper. Det ene tilfellet fant sted i Mosåsen i Mosjøen, mens det andre fant sted på Stormoen i Grane. Hver vinter bruker kommunene, lag og foreninger store ressurser på å preparere skiløyper til stor glede for dem som liker å bruke litt av fritida til skigåing.

Når man sånn for eksperimentets skyld raserer skiløypene bare for å teste hvor langt doningen kan komme seg i en preparert løypetrase er det toppen på dumskap. Det hele blir så meningsløst at man stille seg spørsmål ved om bilførerne faktisk har utvist et ansvar som er tilstrekkelig for å kunne inneha førerkort.

Hendelsene vi her har omtalt er svært forskjellige, og alvorlighetsgraden ulik. Likevel er episodene eksempler på ansvarsløshet av en slik karakter at retten til å inneha førerkort må settes på prøve. Når man kan få seg til å rasere møysommelig preparerte skiløyper for å teste bilens framkommelighet, kan man spørre seg hva det neste blir, og om man i det hele har den ansvarligheten som skal til for å kunne inneha førerkort.

Det er ingen menneskerett å ha førerkort. Derfor bør det reageres strengt når bilførere åpenbarer en ansvarsløshet nesten uten sidestykke. Etter vårt skjønn bør slike hendelser innebære at man mister retten til å kjøre bil for svært lang tid. Verken mer eller mindre.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags