Keiserens nye klær

Av
Artikkelen er over 3 år gammel
DEL

Leder Både fra regjeringen og teleselskapene framholdes godt bredbånd og telefondekning for alle som et minstekrav. Det er selve forutsetningen for moderne liv og bosetting i hele landet. Det påpekes nærmest til det kjedsommelige at både bredbånds- og mobildekningen er meget god, og det kappes om politisk ære. Virkeligheten oppleves helt annerledes. Det hele kan minne om historien om keiserens nye klær.

Les også: Klagde, vant fram og beholder telefon

For keiseren trodde han bar prangende flotte klær, mens han i realiteten opptrådte naken. Slik oppleves verden i mange bygdesamfunn også. Politikere og teleselskaper skryter av dekning og rekordsatsing både når det gjelder bredbåndteknologi og mobiltelefoni. Vi er både først og fremst. Faktum er at man i store deler av landet ikke skal langt utenfor bysentrene før bredbåndet blir borte og mobildekninga skranter. Tas problemstillinga opp møter man hoderysting og fornekting. I alle fall oppleves det slik.

Godt bredbånd og god mobildekning er av samfunnets pilarer. Det er selve grunnlaget for at folk skal kunne bo og leve utenfor bysentra. Svært mange av storsamfunnets tjenestespekter er tuftet på at man i det minste har tilgang til stabilt bredbånd. Helgelendingen har jevnlig og mange henvendelser fra folk som bor på bygda og som ikke har en stabil og god bredbåndsdekning. For dem oppleves hverdagen som svært krevende og er i realiteten den største trusselen mot at de kan bo der de bor.

Les også: Har snakket med hyttefolket vest i Vefsn- nå vil Sp ha dekning på mobilen

Det er langt på vei overlatt til kommunene selv og kommersielle aktører å sikre at befolkninga har moderne tilbud uavhengig av hvor de bor. Begge deler blir like galt. Kommunene har nok med å holde økonomien under kontroll når de helt riktig må prioritere lovpålagte tjenester. Kommersielle aktører ser ingen gevinst i å legge bredåndsfiber eller bygge ut mobildekning i grisgrendte strøk.

Så kan man spørre seg hva resultatet av en slik utvikling, eller mangel på utvikling, er. Når mennesker utenfor bysentra og sentrale strøk ikke har tilgang på moderne teknologi kan de ikke drive næringsvirksomhet. De kan ikke få utført nødvendige dagligdagse digitaliserte tjenester. Det oppleves som utrygt når man mangler mobildekning og må stole på en fasttelefon som det er et mål å fase ut.

I vårt moderne samfunn har man åpenbart glemt at en vesentlig del av verdiskapingen skjer på bygda. At det er et mål at det skal bo folk i hele landet. Når grunnleggende og selvfølgelige tilbud kun blir noe for byboerne, er det politiske unnfallenhet i praksis og en mangel på forståelse og innsikt i folks hverdag. Det bør politikerne som skal ut i valgkamp ta innover seg. Men vi tviler på at de tar ballen. Stemmekveget holder jo til i bysentrene uansett.

Les også: Nå er det 4G her

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags