En trist sak for skolen

Av
Artikkelen er over 2 år gammel
DEL

LederSkoleforestillinga der filmen Sameblod ble vist måtte avbrytes på grunn av uro og ufin oppførsel fra en del av elevene som satt i kinosalen i Mosjøen kino 16. mai. Elevene ble sendt hjem etter at de ble fortalt at oppførselen deres var uakseptabel. Dette er på alle måter en trist hendelse som bør avstedkomme refleksjon og ettertanke. Ikke minst for ledelsen på Kippermoen ungdomsskole.

Les også: -Kjempeekkelt og pinlig

Man kan lett la seg friste til å gå i rette med 13-14-15 åringene som var publikum under forestillinga. Og selvsagt ble det utvist både mangel på folkeskikk og respekt når man kan få seg til å klappe og juble over alvorlige scener som viser resultatet av årtier med undertrykking og fornedrigelse av ei utsatt folkegruppe. Det samiske folkets historie er et særdeles mørkt kapittel i norsk historie, og som Kongen, på vegne av nasjonen, har bedt dypt om unnskyldning for.

Det er voksent av elevrådet ved skolen at de på en tydelig måte tar avstand fra hendelsen, og understreker sterkt at dette først og fremst var en umoden handling der målet ikke var hets, men å få oppmerksomhet om seg selv.

Men det viktigste nå må være å rette blikket mot lærere og ledelsen ved Kippermoen ungdomsskole og stille spørsmål ved den pedagogiske forankringen for å bruke en halv skoledag på en kinoforestilling med en film som har et dypt alvorlig budskap. Hvilket forarbeid var gjort og hvilket etterarbeid var planlagt?

Vi håper kinoforestillinga med Sameblod ikke var en løsrevet pause der målet først og fremst var å se film. I så fall har skolen bommet stygt. Uansett må det nå brukes tid internt på å diskutere det som skjedde, hvorfor det ble slik og hvordan man skal håndtere denne saken videre overfor elevene.

Vi skal på ingen måte unnskylde oppførselen til noen av elevene som var i kinosalen. Den er kort og godt uakseptabel. Men minst like viktig må det være at skoleledelsen ved Kippermoen ungdomsskole evaluerer hendelsen og lærer av den. Det vil legge grunnlaget for at elevene skal forstå og lære av viktige filmer som Sameblod.

Ros til russen

Årets russ i Mosjøen har vist en eksemplarisk oppførsel. Som vanlig er det først og fremst noen få fremmedelementer som skaper uro og bråk. Russen kjente også sin besøkelsestid og markerte seg på en flott måte i 17. mai-togene. Nå er både de røde og blå i ferd med å rydde opp etter seg. Det tar naturlig nok litt tid midt i eksamenstida. Men de vil nok helt sikkert sørge for at russecampene er blåst om noen dager. Det er flott, og akkurat slik vi vil ha det!

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags