«Ordfører Jann-Arne Løvdahl har åpnet døra på gløtt for russestyret. Det er en mulighet ungdommene må bruke for det den er verdt»

Av
Artikkelen er over 2 år gammel
DEL

LederRussestyret for rødrussen reagerer sterkt på at Vefsn kommune sier nei til å la russen få tilgang til et kommunalt område som kan brukes under russefeiringa. Årsaken til kommunens nei er tidligere års eskapader med hærverk og ødeleggelser. Kommunens nei er forståelig, men her bør det likevel være grunnlag for å lete etter fornuftige løsninger som gir russen tilgang til et eget festområde.

Les mer: Russen blir nektet å feire på kommunal grunn: - Vant ikke Vefsn prisen som Årets Barne- og ungdomskommune?
Les mer: Nå har kommunen fått nok av russefesting på kommunale tomter: – Kommunens nei gjelder all russ

Ordfører Jann-Arne Løvdahl har åpnet døra på gløtt for russestyret. Det er en mulighet ungdommene må bruke for det den er verdt. Men forutsetningen for at det skal finnes gode løsninger i denne saken hviler ene og alene på russen selv. Erfaringer fra tidligere år gir Vefsn kommune god grunn til å være skeptisk. Å være imøtekommende og låne ut kommunal grunn til russefeiringa, for så å oppleve at området er utsatt for hærverk som kommunen selv må bruke penger for å rydde opp i, er ingen god attest og er den direkte årsaken til skepsisen.

Russestyret må gjerne være oppbrakt over kommunens foreløpige avslag. Men de har tidligere russekull generelt og noen få spesielt, å takke. Samtidig må kommunen strekke seg langt for å finne løsninger i denne saken. Dersom kommunal grunn skal lånes ut til russefeiringa må det gjøres tydelige avtaler som forplikter. Vi skjønner russestyret dit hen at det er forpliktelser de vil imøtekomme. Da bør det ikke være umulig å finne løsninger.

Russen bidrar på de aller fleste måter å sette et hyggelig preg på byen gjennom noen hektiske maidager. Gjennom alle år har det vært forståelse og aksept for russeløyer av ulik karakter. Russefeiringa er en tradisjon som bør videreføres og der hovedfokuset må være på uskyldig moro som ikke går utover andre. Dessverre har det vært eksempler på det stikk motsatte. Det er ikke bra, og ingen andre enn russen selv kan gjøre noe med det. Det er også et poeng at russen bidrar svært positivt gjennom samfunnsengasjement av ulik karakter. Russerevyen er også et fast innslag til stor forlystelse for hele samfunnet. Vi snakker i bunn og grunn om gode krefter som tradisjonen tro vil bruke noen maidager til fest og moro, og som ber om et samarbeid med kommunen for å få dette til uten at det går utover andre.

Her finnes med andre ord mange gode argumenter for å sette seg sammen og finne løsninger. Å møte russen med et blankt nei er ingen god løsning, selv om den er forståelig og vel begrunnet. Vår oppfordring er å ta direkte kontakt med kommunens politiske ledelse for å finne gode løsninger med helt klare forpliktelser.

Dersom de får til en avtale om lån av kommunalt areal til russefeiringa og opptrer på en forbilledlig måte, vil det legge et godt grunnlag for framtidig feiring. I motsatt fall vil årets russ gi neste års russekull de samme problemene. Det kan ingen være tjent med.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags