Senterpartiets medvindsbølge

Av
DEL

Valg 2019Senterpartiet seiler på en formidabel medvindsbølge. I fylketspartimålingen Infact har utført for Helgelendingen og de andre Amedia-avisene i fylket, ligger Sp an til å bli fylkets største parti med en oppslutning på over 25 prosent – en framgang på 14 prosent. Å forklare framgangen med distriktenes protest mot sentralmakta blir for enkelt. Partiet makter, i motsetning til de fleste andre, å profilere saker som folk opplever som betydningsfulle.

Det går et politisk jordskjelv gjennom nasjonen. Både sentralt, lokalt og i fylkeskommunene. Senterpartiet får en oppslutning vi knapt har sett maken til. Gjennom å løfte fram politiske egne politiske ambisjoner treffer de blink. Dersom man tenker seg at partiets popularitet gir seg tilsvarende utslag i lokalvalget, er det duket for regimeskifte i en rekke kommuner, også i større kommuner som Vefsn, Alstahaug og Rana.

Det er nettopp dette som er det spesielle i Sp-vinden som blåser over landet. Senterpartiet har tradisjonelt vært et parti som har sanket stemmer fra velgere med begge føttene i primærnæringene. Endringen partiet har vært gjennom de siste årene har gjort dem til et nytt folkeparti. Deres kamp mot blant annet sentraliseringsreformer og mantraet om at hele landet skal tas i bruk, har truffet en nerve i befolkningen som gir gjenklang. Evnen til å av-akademiskere  sin egen politikk har åpenbart hatt en stor effekt. Så vil tiden vise om de står løpet ut. Det er fortsatt tre uker til valget.

Mens Sp nyter medvind møter både Høyre og ikke minst Arbeiderpartiet motvind. Krisen er definitivt størst for Ap som både opplever styringsslitasje og en manglende evne til å kommunisere sin egen politikk. Både når det gjelder valg av saker og evnen til å kommunisere sin egen politikk, har partiet store utfordringer. I for mange saker framstår det som de kommer halsende etter og endrer standpunkt i tråd med det de tror er folkemeningen. Politireformen er det ferske eksempelet på det, der Ap ganske overraskende har skiftet fra å være tilhenger av reformen til å være mot. Både Høyre og Ap lekker stemmer til Sp.

Men også mindre partier som KrF og Venstre sliter dersom meningsmålingen skulle bli valgresultatet. Særlig for Venstre er situasjonen alvorlig. Partiet har mange, dyktige lokale tillitsvalgte. Men sliter åpenbart som regjeringsparti. De har aldri maktet å aksle rollen som det fremste miljøpartiet, nettopp fordi miljø står høyt i nesten alle partier.

Vi går mot en svært spennende valghøst. Innspurten vil avgjøre hvem velgerne til syvende og sist vil gi sin stemme. Erfaringsmessig vil store endringer på meningsmålinger flate noe ut i det endelige valgresultatet. Forskjellen ved årets valg er at det neppe vil være tilfellet når Senterpartiets stemmer telles opp. Til det er både nasjonale og regionale meningsmålinger for entydige.  

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags