"Hattfjelldal har etter hver lagt seg til en praksis som er stikk motsatt NSBs gamle utrop – «ta plass, dørene lukkes»"

Av
Artikkelen er over 2 år gammel
DEL

LederHattfjelldal har etter hver lagt seg til en praksis som er stikk motsatt NSBs gamle utrop – «ta plass, dørene lukkes». Siste del av utsagnet er åpenbart betegnende for praksisen i Hattfjelldal, men ikke det første. Hattfjelldal legger i sin praksis, som etter hvert begynner å bli mer enn påfallende, ikke til rette for at så mange som mulig skal kunne ta plass, enn si følge med på hva som skjer i kommunen. Det er et beklagelig å registrere at det er det motsatte som skjer.

Torsdag var sametingspresident Aili Keskitalo på besøk i Hattfjelldal. Det er en begivenhet i seg selv. Sametingspresidenten hadde om ettermiddagen et møte med formannskapet i kommunen. «Dette er et lukket møte», het det i innkallingen fra ordføreren. Det framgår ikke hvem som har bedt om at møtet skal lukkes, ei heller hva som skal drøftes. Det framgår heller ikke om hvorvidt formannskapets medlemmer har hatt et ord med i laget når beslutningen om å lukke møtet ble fattet. Det burde de strengt tatt hatt.

Ordfører Harald Lie påpeker i ei melding til Helgelendingen at møtet med Keskitalo er et arbeidsmøte. Han mener det er bra at kommunen stiller med mer enn ordfører og rådmann i enkelte møter når det er mulighet til det. Hva ordføreren kaller møtet er likegyldig. Poenget er at det er formannskapet, politikere valgt av folket og som representerer folket, som møter presidenten. De møter Keskitalo som folkevalgte politikere, ikke som en gjeng tilfeldig sammenraskete hattfjelldalinger.

Ordføreren forsikrer at det er en selvfølge at møtene i styre og stell i Hattfjelldal skal være åpne når saker skal behandles politisk. Dette er en grunn og antikvert forståelse av politikk og politiske prosesser. Jo før folk flest har mulighet til å sette seg inn i en sak jo bedre. Det er slik mannen (og kvinnen) i gata har mulighet til å påvirke politiske prosesser – ikke ved å få adgang til møterommet når et vedtak skal fattes. Det er altfor seint.

Det stopper dessverre ikke der. Tirsdag i neste uke kommer formannskapet sammen igjen. Også denne gang bak lukkete dører dersom ordføreren får det som han vil. Saken berører Fjellfolkets hus – som det er stor interesse for og svært delte meninger om i kommunen. Det er intet som tilsier at dette møtet skal lukkes med hjemmel i lov, men det kan trolig argumenteres med at møtet kan lukkes. Vi har en mistanke om hva flertallet vil lande på. Det blir nok «dørene lukkes» nok en gang.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags