Noen har en bekymringsfull mangel på forståelse for sammenhenger

Av
DEL

LeserbrevDet er alvorlig når ledende politikere på onsdag ville selge ut vårt lokale sykehus, med et potensielt tap av 600 – 900 innbyggere, og på lørdag uttrykker bekymring over at vi har mistet hundre innbyggere det siste året. Det heter at handlinger har konsekvenser og for politikere har også politiske utspill konsekvenser. Det er alltid noen andre som merker seg utspillene og som kan bruke dem i sine fremtidige strategier.

Selvfølgelig er det en årsak til at to-sykehusmodellen plutselig dukket opp på alles lepper. Inntil da hadde ressursgrupper og faglige miljøer bare pekt på ETT sykehus, som det eneste bærekraftige alternativ. Kanskje er det erkjennelsen av regionens geografiske utfordringer som har endret strategien. Men det er bekymringsfullt at personer tett på prosessen er overrasket over anbefalingene fra Hulda.

På torsdag skal styret for Helgelandssykehuset behandle innstillingen til direktøren. Et sannsynlig resultat er at styret gir sin tilslutning til to-sykehusmodellen, og samtidig ber Helse Nord om å vurdere muligheten for ETT stort sykehus på Helgeland. Uken etter skal fylkeskommunen behandle saken om sykehusstruktur på Helgeland. Samfunnsanalysen vil nok vektlegges mer her. To-sykehus modellen vil sannsynligvis bli foretrukket siden mange vil se det som eneste mulighet til å hindre stor fraflytting fra Sandnessjøen.

Men det er fortsatt mulighet for ETT stort sykehus på Helgeland. Det beste kompromisset er Nyland i Vefsn. Men for at det skal bli en realitet må våre politikere tørre å si det i enhver anledning den neste måneden. Hittil er det kun to mulige lokalisasjoner som er plantet i beslutningstakernes bevissthet, og det er Mo og Sandnessjøen.

Gro Harlem Brundtland sa at "alt henger sammen med alt». Nå håper jeg at våre ledere i sykehussaken forstår at de må si at de vil ha ETT stort sykehus i Vefsn. Det er ennå en mulighet for at det kan bli resultatet.Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags