Lege og kirurg om sykehusstrukturen: - Annenklasses helseprodukt for helgelendingene

Av
DEL

LeserbrevDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Nå har vi altså i fått servert den femte modellen for fremtidig sykehusdrift på Helgeland. Den femte. Ett eksternt utvalg, to direktører og to styrer har uttalt seg. Ingen har frontet samme løsning.

Det er jo i seg selv betenkelig at en av årets viktigste saker i norsk helse- og sykehuspolitikk har en beslutningsprosess er så svakt fundamentert, og at prioriteringsgrunnlaget er så forskjellig. Vi ser at planene for investeringer for flere milliarder skattekroner, med enorm betydning for trygghet og livskvalitet for helgelendingene ser ut til å skifte totalt retning og fasong fra uke til uke. Årsaken er åpenbar; i stedet for å lytte til dem som jobber med pasienter hver dag og forstår hvordan et sykehus bør og må organiseres, forsøkes det for hver runde å føye de maktgruppene som har størst innvirkningskraft på sitt eget forum.
Det er ikke rart at styremedlemmer trekker seg. Det blir sikkert flere som gjør det før denne saken er ferdig.

Så langt er det bare styret i Helgelandssykehuset og den eksterne ressursgruppa som har evnet å se (les:maktet å fronte) det åpenbare. Nemlig at Helgelandssykehuset må samles under ETT tak.

Det som verre er og som virkelig bekymrer meg med den (inntil videre) ferskeste løsningen, er det produktet som skal leveres til alle som bor på Helgeland. Vi skal være klar over at å bygge et sykehus for fremtiden hvor ortopeder og bløtdelskirurger ikke er under samme tak vil si at vårt sykehus aldri kan rustes til å bli annet enn en faglig lettvekter. Det blir som å spille trommer med bare en hånd; du kan velge hvilken du vil bruke, men aldri begge samtidig. Resultatet blir at Helgeland får et annenklasses helseprodukt. Og dømmes også til aldri å kunne utvikle seg noe særlig videre.

Den forenende vekstfaktoren en stor og virkelig stolt kunnskapsinstitusjon som et samlet helgelandssykehus kunne vært for regionen blir ikke realisert. Og med det forsvinner det enorme rekrutteringspotensialet både for helsefaglige tungvektere, men også ringvirkningene inn i andre kunnskapsnæringer.

Saken er fortsatt ikke avgjort. Vi kjemper videre.

Det gjør vi fordi vi ikke finner oss i å bli behandlet ved et annenklasses sykehus!
Vi kjemper videre fordi vi vet Helgeland som region vil tjene på å ha ett sykehus!
Vi kjemper videre fordi det er riktig!


Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags