Ett oppkonstruert hat-forhold; svar til Ståle Paulsens innlegg 11/10-2020

Av
DEL

LeserbrevDette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Ja, jeg vil være så freidig å si at dette såkalte «hatet» på Helgeland er oppkonstruert.

Men, at mange kan føle usikkerhet rundt mange utsagn kan jeg si meg enig i, men det gjelder begge veier.

Jeg har også blitt fremstilt som «rana-hater», uten at det noen gang har blitt fremlagt dokumentasjon på at jeg hater Rana. For det gjør jeg ikke, og det har jeg heller aldri uttalt. Men, ja, jeg har etterspurt dokumentasjon på dette, uten å ha fått det.

Ser også, i diverse kommentarer, at mitt tidligere giftermål, med en ranværing ble dradd inn; at jeg «hater» Rana på grunn av en vanskelig skilsmisse. Det faller på sin urimelighet. Da min datter var på fest, her nordpå, og fortalte at hun hadde mor fra Mosjøen, og far fra Mo i Rana, fikk hun spørsmål; «e du tunnellunge?» Usaklighetene slår alle veier her.

At man kan være uenig i enkeltsaker får så være, men da å påstå at noen hater noen på grunn av dette syns jeg er vel drøyt.

Hvis man leser kommentarfeltene i Helgelendingen og Rana Blad vil man se at det er en ganske så snever gruppe som ytrer seg, fra alle ståstedene. Jeg tror ikke de representerer den menige mann i gata.

Jeg kan kun uttale meg på vegne av meg selv, og jeg leser alle kommentarene, på de fleste saker, også på Facebook.

Når det da, f eks, står i kommentarfeltet i Rana Blad; «Søttar, skulle man ja, eg skal ikke si det her, men alle skjønner hva jeg mener».

Eller; «Åshild Brun-Gundersen måtte benytte seg av ledsager da hun var så langt hjemmefra. Hanne Dyveke Søttar fulgte Gundersen som en rullestolbruker under turen nordover».

Dette var bare to korte kommentarer, men tror jeg snart har samlet ett par hundre. Spesielt er det jo når en tidligere kollega skriver; «Stakkars enfoldige Hanne Dyveke». Noe jeg ikke hørte noe om, de fem årene vi jobbet sammen. Er dette greie kommentarer, fra Rana? Kan legge frem flere, hvis det er ønskelig.

Uansett, hvorfor kan man ikke samles om det man er enige om, først? Og så se resultatet, før man «hugger» hodet av hverandre? Hvordan skal HelseNord, eller HSYK, få gjort jobben sin, når de hele tiden må svare media på kommentarer, fra alle kanter?

Ser også det står skrevet at «mitt høyeste mål» var å få lagt ned sykehuset i Rana. Nei, det var ikke målet. Målet var, fra ett pasient-perspektiv, å få samlet alle de gode tjenestene på ett sted, til det beste for alle. Å få ett så stort felles sykehus, på Helgeland, slik at mange av oss slapp å reise til Bodø, for de kontrollene og undersøkelsene, som man trenger, hvert år.

Men, slik ble det ikke, og da må man forholde seg til det som ble vedtatt. Selv om «ett sykehus, på to steder» ble avvist av Stortinget, er det cirka det som ble vedtatt. Vi får to, små, akuttsykehus.

Fra ett pasient-perspektiv hadde faktisk ett stort sykehus, i Mo i Rana, vært å foretrekke, fremfor dagens modell, men det ble avvist, med begrunnelse i pasientgrunnlaget til UNN. Her er det mange hensyn å ta.

Og, ja, endel av oss var uenige i det, det har vi lagt bak oss, så fremover blir det viktigste å få det beste ut av den valgte modellen.

Rana kommune har vært åpen om valgt modell hele veien; de ville ha to, det kan lett dokumenteres med å lese høringsinnspillene. Og, to ble det. Hva de skal inneholde var Bent Høie helt klar på, det får vi forholde oss til. Så blir det opp til HelseNord og HSYK til å finne svaret. Da kan vi evaluerer det etterpå. Kommer de med en «feil» modell regner jeg virkelig med at Høie & co sier i fra.

Til slutt; Vi, som til daglig jobber med politikk, må nok, dessverre, tåle dette, selv om det ikke er greit. Jeg ønsker å forholde meg til, dokumentert fakta, noe denne debatten ikke preges av.

Men, jeg får skikkelig vondt av meg på vegne av de dette ikke gjelder; de som har familien spredd på Helgeland, de som har gode venner, i Mo i Rana, i Sandnessjøen og i Mosjøen. Det er jo de denne kranglingen går utover, dette rammer IKKE de som er involvert i prosessen, få av oss er det.

Stortinget behandler ca 500 saker pr år, og det stilles rundt 2000 spørsmål. Hvor mange av disse omhandler Helgeland? Har dere sjekket dette? Hvor mange saker er relevante for hele Helgeland?

Vet dere kritikere hva partiene på Stortinget har frontet i alle de andre sakene, eller, er det av null betydning?

Ja, vi kan nok være uenige i ett par enkelt-saker, men i de fleste sakene er vi enige. Vet dere hva det innebærer, både av økonomi og arbeidsplasser?

Hvor hadde f. Eks Nasjonalbiblioteket, Vitensenteret, Helfo og Nav vært i dag, uten dagens flertall?

Hva er viktigst; felles fremtid, eller splittet front?

Jeg stemmer for felles fremtid, til det beste for ALLE på HELE Helgeland!

«RANAHATET» PÅ HELGELAND


Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags