Et statsbudsjett for økte forskjeller!

Av
DEL

LeserbrevDette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Regjeringas statsbudsjett øker klasseskillene og forsterker forskjells-Norge. Nok en gang kuttes formuesskatten på «arbeidende kapital». Dette er en gave til børsen og alle som eier mye aksjer, fordi 90 % av verdiene i «arbeidende kapital» er nemlig aksjer. Uttrykket «arbeidende kapital» tilslører dette. Kapital arbeider ikke - folk arbeider!

«Det å fjerne formuesskatten på arbeidende kapital er det beste man kan gjøre om man ønsker å øke ulikheten ytterligere i Norge. Jeg er redd vi går mot et system hvor de rikeste knapt betaler skatt», sier Handelshøgskole-professor Guttorm Schjelderup til Dagens Næringsliv.

Arbeidsledigheten vil neste år gå hardere utover de arbeidsledige og deres familier. Allerede neste måned vil ledige begynne å falle ut av dagpengeordningen, mens de som fortsatt mottar dagpenger får inntekten kuttet med opp til en fjerdedel fra nyttår. Regjeringen gjør heller ikke noe for å rette opp i kuttet i feriepenger for folk på dagpenger, som de gjennomførte i 2015. Det betyr at regjeringen neste sommer gir tidenes baksmell til flere hundre tusen som har vært arbeidsledige i år.

Regjeringen reduserer også maksimal permitteringsperiode fra 52 til 26 uker fra 1. juli neste år. De som har tatt de tyngste løftene i velferdsstaten møtes med nye høvelkutt og effektiviseringskrav på 1,8 milliarder gjennom den såkalte ABE-reformen. Kommuneøkonomien strupes fortsatt. Det er beregnet at i år vil 83 prosent av kommunene få realnedgang i frie inntekter.

Regjeringen foreslår også å slå sammen de to takene for egenandel i helsevesenet og lage en felles grense på 3183 kroner. Forslaget setter svake grupper opp mot hverandre, der en gruppe vil tjene på endringen og en annen vil tape.

Økt rabatt på aksjer og driftsmidler fra 35 til 45 prosent koster fellesskapet 1,37 milliarder. Helheten i regjeringas skatteopplegg gir over ti ganger større skattekutt til de med over én million i inntekt enn til de med lave inntekter. De prøver å glatte over forskjellspolitikken ved å øke skatten på hus verdt over 15 millioner (!), men de rikeste trenger bare å bruke en brøkdel av aksjerabatten til å betale denne skatten.

Dette er et valgkampbudsjett for Høyres rike sponsorer. Det Norge derimot trenger er et kriseprogram som sikrer inntekt, jobb og velferd til alle, og som tar oss ut av koronakrisa på en rettferdig og kortreist måte. Rødt vil bruke en kraftfull motkonjunkturpolitikk til å oppgradere og bygge ut infrastruktur, kutte utslipp og skape jobber til folk.

Stadig flere er lei av en politikk som forskjellsbehandler etter hva du har på kontoen eller hvor du er fra. Heldigvis får folk muligheten til å si ifra i stortingsvalget neste år om at de vil ha en annen politikk og en ny kurs, som blant annet reduserer forskjellene – ikke øker dem.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken