Bolyst i bakvendtland

Bilde fra Tverlandet Oppvekstsenter i valgkampen i 2019. Anette Bøen Hagen, kommunestyrerepresentant for Rødt Leirfjord. Alf Harald Sælevik, leder i Rødt Leirfjord.

Bilde fra Tverlandet Oppvekstsenter i valgkampen i 2019. Anette Bøen Hagen, kommunestyrerepresentant for Rødt Leirfjord. Alf Harald Sælevik, leder i Rødt Leirfjord. Foto:

Av
DEL

LeserbrevRødt Leirfjord gikk i valgkampen i 2019 langt i å antyde at Leirfjord Ap ønsket å legge ned skoler i inneværende valgperiode. Nå står vi etter alt å dømme midt på startstreken i denne prosessen med skolenedleggelser som vi advarte om. I formannskapet sist uke ønsket Ap at administrasjonen tar med skolenedleggelser videre i innsparingsprosessen. Det kommer ikke akkurat som en overraskelse på oss det som partileder Bonsaksen skisserer i sitt innlegg datert 16.06.20, nemlig at man vil “utrede skolestrukturen mer nøye”.

Allerede nå hører vi om fortvilelse i media fra barnefamilier som ønsker å flytte fra Kviting og Ulvangen. Folk er naturlig nok forbanna og sår tvil om Leirfjord sin etablerte skole- og grendepolitikk, og kretsene må atter inn i en utmattende kamp for å bevare sine oppvekstsentre. Det er resultatet av det arbeidet som Arbeiderpartiet og Fremskrittspartiet i posisjon nå gjør, og det utgjør etter vår mening en særdeles negativ reklame for kommunen.

Den politiske taktikken i denne saken er enkel. Man legger alt av tilbud ute i kretsene på huggestabben, og så kvitter man seg med litt. Barnehagen i Ulvangen, skolen i Ulvangen, Skolen på Kviting og Barnehagen på Kviting. Skal vi legge ned en av skolene? Kanskje to? Et oppvekstsenter? To? Eller kanskje legge ned alt og bli ferdig med det, ta med flagg og rope tre ganger hipp hurra for sentraliseringen?

En fremprovosert negativ elevframskriving

Den elevframskrivingen som Bonsaksen i sitt innlegg framhever at man trenger, er han og hans parti nå selv aktivt med på å skape, med nedleggingstrusler mot oppvekstsentrene kombinert med “fritt skolevalg”. Her ber man i praksis foreldre rømme grendeskolene, for så å presse grendeskolene til å legge seg selv ned på grunn av lavt elevtall. I og med at skolebussene kun går en vei uansett (man kan ikke søke om å sende barnet til en grendeskole), legger “fritt skolevalg” opp til et slags “fritt bytte til sentralskolen på Leland”. Fritt skolevalg høres i denne sammenhengen altså veldig fint ut, men i praksis resonnerer det som et varsel om en kommende sentralisering.

Alle skoler som har blitt lagt ned i Leirfjord de siste ti årene, har blitt vedtatt lagt ned av Arbeiderpartiet, og gjerne rett etter et valgår. Leines skole, Bardal skole og Sørlandet skole har alle blitt lagt ned av nettopp Arbeiderpartiet i posisjon. Det er igjen også trist å se at Bonsaksen i sitt innlegg ikke ser det positive med oppvekstsentrene, nemlig at barna i en og samme familie får gå årene med barnehage og skole i ett og samme fellesskap, alt i sitt umiddelbare nærmiljø. I stedet skyver han elevtallet på grendeskolene foran seg som et trist tall i en liten parentes. Vi mener oppvekstsentrene er en fordel som gjør oss mer attraktive for innflyttere, men det kan virke som at Bonsaksen og hans parti ikke er enig med oss i det.

Som Rødt Leirfjord skrev i valgkampens innlegg “Sentraliseringsspøkelset Leirfjord Arbeiderparti”: Man kan ikke snakke om å «ta hele kommunen i bruk», samtidig som man eksponerer infrastruktur for nedlegging hver eneste år. Det er nemlig ikke nok for et styringsparti å “ikke ønske” å legge ned skoler. Man må også ha en aktiv boligpolitikk i de områdene hvor skolene finnes, og man må snakke samfunnsstrukturen opp.

Vi noterer oss også at dersom det hadde vært en gjensidig antydning til samarbeidsvilje mellom posisjon og opposisjon i formannskapsmøtet i forrige uke, kunne vi allerede da unngått å eksponere skolene for nedlegging i en tid hvor det bare er måneder til beslutningen om ny sykehusstruktur foreligger. Rødt Leirfjord ønsker å videreutvikle disse nærmiljøene og tilbudene der de er, og det er nå vi har sjansen.

I sitt debattinnlegg valgkampen i 2019 titulert “Hvem har hvisket hva i hvems øre?”, argumenterte Arbeiderpartiet at vi i Rødt farer med usannheter. Nå er det nettopp Arbeiderpartiet i posisjon som etter alt å dømme vil sende forslaget om skolenedleggelser tilbake til administrasjonen for videre behandling. Dette er stikk i strid med den opprinnelige bestillingen til PwC, hvor det klart gikk fram i bestillingsteksten at det ikke skulle fokuseres på skolenedleggelser i utredningen av innsparingstiltak.

Ironien er til å ta og føle på i denne saken. Den som hvisker, lyver tydeligvis ikke alltid.

Omstillingsprosjektet i Leirfjord kommune

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags