“Alle som tier i møte med rasisme, er også en stor del av problemet”

Av
DEL

LeserbrevI det siste har man sett et stort ungdomsengasjement for rasisme over hele verden. Den store bevegelsen mot rasisme ble satt i gang etter George Floyd ble drept som følge av rasemotivert politivold i USA. Dette er et problem som lenge har preget samfunnet i USA. Samtidig som disse demonstrasjonene foregår er det også en stor pågående debatt om vindmølleutbygging på Øyfjellet og i Vesterfjellene. Her har ikke ungdom vært like synlig i den offentlige debatten, selv om det er en veldig viktig debatt for kommunen vår.

Det kan av og til være vanskelig å forstå hva som vekker engasjement hos ungdom. For ungdom kan det være vanskelig å sette seg inn i tunge politiske saker, men noe som alltid vekker engasjement er når vi opplever urettferdighet. I den pågående vindmølledebatten har man sett et debattklima som har vært både opphetet og unyansert. Voksne kan ikke i det ene øyeblikket klage på lite engasjement fra ungdommen, og i det neste føre en debatt på så lavt nivå med så lite respekt for andre. Når ikke engang voksne klarer å oppføre seg i denne debatten, er det kanskje heller ikke så rart at ungdom velger å ta avstand.

Det er utrolig skremmende og trist at man i 2020 fortsatt er nødt til å stå opp mot slike rasistiske holdninger, som man også ser i debatten om vindmølleutbyggingen i egen kommune. Man skulle tro at samfunnet hadde kommet litt lengre enn holdninger som blant annet har blitt uttrykt i Facebookgruppa “Medvind - Bygg ut Øyfjellet”. Når man ser kommentarer som sammenligner samer med aper og satan, så har man fortsatt et stort problem når det gjelder rasisme i kommunen. Det er ikke bare disse ekstreme kommentarene som er med på å skape rasistiske holdninger, men også de mange kommentarene som latterliggjør samisk kultur og levemåte. I “Medvind-gruppa” har man sett harselering med samiske kulturelle symboler og fordommer mot samers intensjoner når det gjelder reindrift.

Dette er holdninger som er farlig for samfunnet vårt, men det som er enda farligere er når man ikke står opp i mot dem. Likegyldighet når det gjelder rasisme er med på å bagatellisere holdninger som man egentlig skulle ha blitt kvitt for lengst. For å bli kvitt rasistiske holdninger holder det ikke med å bare være ikke-rasist, men man må aktivt gå inn for å være anti-rasist og stå opp mot rasisme. Et godt eksempel på problemet finner man i offentlige facebookgrupper, der både stortingsrepresentanter og våre egne øverste politikere er medlemmer uten å stå opp mot rasistiske holdninger som blir formidlet i gruppa. Alle som tier i møte med rasisme, er også en stor del av problemet. Vi i ungdomsrådet aksepterer selvfølgelig at alle har forskjellige meninger, men rasistiske holdninger er noe ingen burde akseptere.

I Vefsn har det vært samisk aktivitet i mange hundre år. Dette er noe vi burde være stolt over og ta vare på. Derfor er det viktig at den samiske befolkningen blir lyttet til og hørt på i denne saken. Man kan ikke overkjøre og harselere med en allerede sårbar gruppe, som vil få store konsekvenser av vindmølleutbyggingen. Det er greit at folk har ulik mening om saken, men rasistiske holdninger hører verken hjemme i debatten eller ellers i samfunnet. Rasisme er fortsatt et stort problem i verden, også i egen kommune. Man trenger ikke å ha valgt side i vindmøllesaken for å forstå at dette ikke er greit. For å bli kvitt rasisme, må alle aktivt gå inn for å være en del av løsningen.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags