135 nye vefsninger skal produsere minst 135 tonn bleieavfall

Tøybleier

Tøybleier Foto:

Av
DEL

LeserbrevDette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Vi produserer enorme mengder avfall og mye av det skyldes engangsprodukter. Bleier er et slikt engangsprodukt som skaper mange tonn avfall hvert år. Renovasjonsselskaper opererer med tall som sier at et barn produserer minst 1 tonn bleieavfall. I 2019 kom det 135 nye vefsninger til verden, som da trolig skal produsere minst 135 tonn bleieavfall.

Det er jo slik at det finnes alternativer til engangsbleien. Tøybleier er ingen ny oppfinnelse, men jammen har produktet utviklet seg. Det som tidligere var tøystykker, rispapir og sikkerhetsnåler, er i dag en verden med utrolig mange moderne produkter. Kjøper du inn en startpakke med tøybleier har du utstyr som ikke bare holder til ett barn, men som kan brukes til flere barn.

MDG Vefsn tenker det kunne vært fint om det ble tilrettelagt litt bedre for foreldre som ønsker å ta et mer miljøvennlig valg når det kommer til bleier. Innkjøp av tøybleier koster en del i starten, så med en støtte kan det gjøre innkjøpet litt mer overkommelig. Ifølge toybleiestotte.no har 37% av Norges kommuner innført tøybleiestøtte i dag. Summene på støtten varierer fra 500kr til 2500kr og ordningen er oftest styrt gjennom renovasjonsfirmaene. Noen støtter også hele summen for innkjøp av startpakke. Denne ordningen er jo selvsagt ikke en løsning som gjør at alle bytter til tøybleier, men det vil senke terskelen for å tørre å teste ut tøybleier. Potensielt kan vi spare samfunnet vårt for mange tonn avfall.

MDG Vefsn ønsker å jobbe for en innføring av tøybleiestøtte i Vefsn og de andre 10 kommunene som Shmil har renovasjonsansvar for. SHMIL sitt formål er å redusere avfallsmengden, samt at det er nedfelte verdier i SHMIL om å være miljøbevisst og fremtidsrettet. Et tiltak om tøybleiestøtte vil være med på å gjøre nettopp dette. MDG Vefsn har derfor sendt forslag til eierkommunene og SHMIL og håper en slik ordning som vil gange både kommunene, miljøet og småbarnsforeldre kan komme på plass.

MDG Vefsn

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken