Gå til sidens hovedinnhold

«De som tror at stortingspolitikere ikke kan ha meninger om lokalisering tar skikkelig feil»

Artikkelen er over 1 år gammel

Kronikk Dette er en kronikk, skrevet av en ekstern bidragsyter. Kronikken gir uttrykk for skribentens holdninger.

Selvfølgelig kan vi ha en lokal agenda! – Refleksjoner rundt hva en stortingspolitiker kan gjøre, og om det å ha moderparti.

I vår ble jeg kontaktet av en journalist, med spørsmål om jeg ikke gjorde jobben min, som stortingspolitiker, og henviste til en debatt i en Facebook-gruppe jeg ikke mer med i. Da hun refererte noen av disse kommentarene tenkte jeg fort at her er det noen som ikke aner hva vi gjør på Stortinget. Dette må oppklares.

Når man velges til Stortinget stiller man til valg for et politisk parti, i et fylke.

Med i bagasjen har man både fylkespartiets program og kunnskap om fylket man representerer. Dette påvirker de valg vi tar når vi sitter i salen og stemmer.

Vi er valgt fra et politisk parti, vi er ikke fylkets objektive talsmann i alle saker.

De som tror at stortingspolitikere ikke kan ha meninger om lokalisering tar skikkelig feil. Jeg vil oppfordre disse til å se lokaliseringsdebattene på Stortinget, de er ofte noen av de tyngste, og lengste debattene vi har.

Kritikken i Facebook-gruppen var på grunn av et innlegg jeg hadde skrevet i gruppen «Ja til ETT-sykehusmodellen midt på Helgeland», en gruppe jeg er medlem av. Noen hadde tatt bilde av dette og lagt det ut i en annen gruppe. Helt greit at vi er uenig i sak, men å dermed påstå at jeg ikke gjør jobben min, fordi jeg har en annen mening, blir feil.

Jeg har senere lest det meste av kritikken. At noen ønsker å «ta» meg er helt i orden. Greit at man mener jeg tar feil og er enfoldig, men innholdet i noen av disse innleggene er ikke imponerende. Håper virkelig nivået blir bedre når det er ferskere, og yngre politikere som skal drive valgkamp i høst. Mange av oss «gamle» er vant til dette, og tåler det, men når det viser seg at ungdommen ikke vil engasjere seg på grunn av redsel for hets og negative innlegg da bør man kanskje tenke seg om ett par ganger før man skriver noe i det offentlige rom.

Så ser jeg at det foregår en debatt rundt dette med moderparti, om dette har noen betydning lokalt.

Da kan man stille spørsmålet; Hva gjør de på Stortinget, disse moderpartiene? Påvirkes kommuner og fylker av det de gjør?

Stortinget er Norges lovgivende og bevilgende forsamling. Her ligger egentlig svaret; Ja, alt det vi gjør på Stortinget påvirker fylkene og kommunene.

Vi vedtar lovene vi skal leve etter. Vi bestemmer hvordan staten skal få sine inntekter og hvordan pengene skal fordeles i samfunnet.

I denne debatten kom det også fram hva vi gjorde for å få innført midlertidig timeregelen i bommene. Kritikken har delvis gått ut på at det var SV som tok opp saken.

Her ser jeg ikke problemet. SV tar opp en sak og vi som sitter i regjering får gjort noe med det. Jeg mener det er positivt at vi kan finne løsninger over partigrensene.

Betyr denne kritikken at jeg, fra FrP, ikke kan bry meg om en sak i min egen kommune, fordi det er SV som har tatt det opp? Jeg mottar innspill fra alle lokale partier, og følger opp det jeg ser lokalt, hvis jeg kan. Jeg syns det er flott at vi kan samarbeide.

Nå er det Høyre, FrP, KrF og Venstre som sitter i regjering. Våre lokale partier har kortere vei til regjeringskontorene enn andre partier.

Derfor kunne vi «kuppe» en statssekretær og få endret bommene i nevnte sak. Ergo, det har det en stor, lokal verdi!

Andre lokale, og uløste oppgaver, jobber vi med for å finne en løsning på, i samarbeid med regjering og departement.

Jeg er bra sikker på at tidligere regjeringspartier også har samme erfaring som oss.

Moderparti er ikke noe unikt, eller en teoretisk raritet. Skal man få noe gjort må man ha noen å spille på lag med, der ting vedtas. Gode relasjoner kan være bra, men konkret politikk er bedre.

Hanne Dyveke Søttar
Stortingsrepresentant 
Nordland Frp

Kommentarer til denne saken